Bessingemordet 1881

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

Kortfakta om mordet

Elses sista viloplats.

Morddramat i Bessinge av Gunnar Andersson  

Gården där det ägde rum

 

Morddramat i Bessinge 1881

   Morddramat i Bessinge 1881, av © Gunnar Andersson
 

 

Kortfakta   (från olika källor)

   

På kvällen den 28 november 1881 utspelades ett ruskigt drama på en ensligt belägen gård i byn Bessinge sydost om Hörby.

Det var husmor på gården Else Nilsdotter, 35 år som hade ett förhållande med drängen Per Sjöstedt 24 år. Han var också soldat vid artilleriet i Kristianstad. Dessa båda beslöt att röja husbonden Ola Månsson 37 år ur vägen, dels för sin kärleks skull och dels för att sedan bli herrskap på gården.

Kanske hade också det så kallade Ockelboarvet, som Else var en av arvtagarna till, visst inflytande på handlingarna. Då deras förhållande var känt i bygden vågade de inte själva utföra handlingen. Istället kontaktades Per Sjöstedts fattige morbror vid namn Jakob Eldh 37 år, att mot bra vederlag utföra mordet. Bland annat skulle han få byggt sej en stuga, på en spets av ägorna, mellan Frennarps mölla och sedermera Brorssons ägor i nordvästra hörnet.

Jakob Eldh, boende i Gunnarp vid Södra Rörum, hade en stor barnaskara och många munnar att mätta, så efter övertalning åtog han sej uppdraget. För att undgå upptäckt lånade han åt sej ett par, några nummer för stora stövlar och de stövlarna lånade han av min farmors morbror Nils Persson i Södra Rörum. Sedan gick Jakob Eldh den långa vägen till Bessinge, inte bara en gång utan flera gånger, ty i avgörande ögonblick svek modet.

Vid tiden för mordet hade Jakob ett arbete vid Ekeröd, så vägen till Bessinge blev något kortare. Den 28 november blev dådet ett faktum. Ola Månsson satt vid bordet invid fönstret och läste i bibeln, först med sin dotter Anna i knäet. Anna hade sin säng i samma rum och hade just gått och lagt sej när Jakob Eldh, stärkt av starka drycker gjorde sej beredd. Stående på yttersta trappsteget sköt han snett in genom fönstret och Ola Månsson föll död i golvet. Kulorna gick sedan igenom en innerdörr och skadade en spishäll.

Vid tiden för dådet hade Else Nilsdotter och Per Sjöstedt sett till att skaffa sej alibi. Dom fanns på maltorran (malttorken) i Frennarp i färd med ölbryggning, där flera av bygdens människor fanns när dom fick bud om mordet. Som tjänstehjon på gården fungerade Pers mor och mormor och dom hämtade hjälp på malttorken efter mordet.

Allt verkade gå efter uppgjorda planer, men i gyttjan utanför syntes tydliga spår. Stövlarna hade varit hos skomakaren och blivit "nysnuade", det vill säja skarvat i nytt läder längst fram. Fjärdingsmannen gick till skomakarna i trakten och frågade om någon med ca. det numret fått ”nysnuade” stövlar och bland andra blev Nils Persson tillfrågad var han hade sina stövlar. Jo, stövlarna var utlånade till Jakob Eldh. Alla tre dömdes till döden genom halshuggning.

Else Nilsdotters straff fastställdes, men hon hängde sej själv i fängelset med hjälp av sammanknutna näsdukar, medan de andra domarna ändrades till livstids straffarbete. Jakob Eldh avtjänade tjugosju år och återvände sedan till sin hustru i Gunnarp vid Södra Rörum. Per Sjöstedt avtjänade tjugosex år och bodde sedan i Bessinge resten av livet.

Gården blev först utarrenderad ett år, fungerade även som skola något år, sedan såld två gånger innan min farfar Ola Nilsson 1906 köpte gården, som han sedan brukade i 17 år. Dörren med skotthålen fanns kvar ända till 1917 – 1918, när farfar renoverade bostaden. Eftersom alla mänskor som kom på besök skulle peta i kulhålen, som var igenfyllda med någon gipsblandning, var farfar ganska trött på dörren och beslöt att slå sönder den på huggebocken. Men snickaren Anders Nilsson i Tormastorp, som hjälpte till med renoveringen, bjöd 2 riksdaler för dörren, ställde den sedan på cykelpedalen och forslade iväg den. Med detta och lite till som bakgrund har jag skrivit:

Bessingevisan, som finns på min
CD TONER från FRENNINGE.
© Sven Olsson Ulatofta.

 

Foto: © Anders, www.simontorpkonsult.se
 

 

Foto: © Anders, www.simontorpkonsult.se

 

 

Drängen Per Pålsson Sjöstedt
Född: 25 juni 1858.
(Östra Sallerup) Död: 1949
Begravd i Östra Sallerup, Hörby kommun.
Bildkälla: https://www.geni.com

 


 
     

Bessingemordet inträffade den 21 november 1881 på gården Bessinge no 6, Östra Sallerups socken. Gårdsägaren Ola Månsson sköts till döds genom fönstret i sitt bostadshus.

Länsman  George Krook häktade tre personer för dådet; drängen Per Sjöstedt, drängens morbror Jacob Eld från Södra Rörum, samt den mördades hustru Elsa Nilsdotter-Åberg.

Ett triangeldrama låg bakom, där hustrun och drängen inlett en relation och lejde Jacob Eld för att bli av med maken. Alla tre satt på Malmö Länsfängelse under häktningstid och rättegång. De dömdes för mord och anstiftan till mord. Både Per Sjöstedt och Jacob Eld frigavs 1908.
De återvände då till Bessinge respektive Södra Rörum. Per Sjöstedt levde till 1949, Jacob Eld till 1928.

Både Ola Månsson och Per Sjöstedt är begravda i Östra Sallerup. Historien blev känd som Bessingemordet för hela svenska folket i TV-serien Skånska Mord, som producerades av Malmö-TV och sändes 1986.

 

Bessingemordet ägde rum 1881 i byn Bessinge i
Östra Sallerups socken i nuvarande Hörby kommun

Gärningen inträffade i ett triangeldrama, där Else Nilsdotter hade ett förhållande med drängen på gården. Gemensamt lejde de en tredje man för att skjuta Else Nilsdotters make. De blev alla dömda till döden, men Else Nilsdotter begick innanavrättningen verkställdes självmord i länscellfängelset i Malmö (i Malmöhus slott). Hennes kranium kom sedermera att användas i undervisningssyfte på anatomiska institutionen vid Lunds universitet, medan kroppen begravdes. Kraniet bevarades avMalmö museer fram till 2009 då det begravdes på kyrkogården i Östra Sallerup intill norra delen av muren runt kyrkan. På muren finns en minnesskylt uppsatt. Mordet filmatiserades i avsnittet Bessingemordet i TV-serien Skånska mord. I huvudrollerna fanns Marianne Wesén och Mats Eklund.

 

 

     

Till toppen av sidan

 

Gården där det ägde rum

Ola Månssons gård vid tiden för mordet. Huset blev senare brädbeklätt, men har av nuvarande ägaren återställts till ursprungligt skick. Illustration: © Gunnar Andersson.

   

Till toppen av sidan

 

Elses sista viloplats.

Elses sista viloplats.

 Foto: Malmö Museer. Jenny Thornell.

Else Nilsdotter Åberg
Född: 3 oktober 1846 (Äspinge (i Eslövs kommun).
Död: 25 januari 1882.
Begravd i Östra Sallerup, Hörby kommun.
 
   
   

Kranium, Elsa Nilsdotter, hängd Malmö Slott 1882.
Licens: Malmö museer

   

Kranium, Elsa Nilsdotter, hängd Malmö Slott 1882.
Licens: Malmö museer

   
   

Kranium, Elsa Nilsdotter, hängd Malmö Slott 1882.
Licens: Malmö museer

   

Till toppen av sidan

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr