Blomsteraffärer och Växthusverksamhet

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr
 

C. Anderssons Blomsterhandel, Storgatan

Lindgrens blommor, Osbyholm

Danielsson, Ludvigsborg Trädgårdsmästare

Pamps Blomsterhandel

Edvin Axelsson Handelsträdgård

Perssons handelsträdgård Ystadsvägen

Emil Nilssons Blomster-, Frö- & Grönsaksaffär

Rondellens blomsteraffär

Ekeboda Handelsträdgård

Signers Blomsterförsäljning

Herman Linde Trädgårdsmästare

Tyhras blomsteraffär och Fruktaffär, Storgatan

 

   C. Anderssons Blomsterhandel


Bild ID: Annons_1957_08

Se även Thyras blomsteraffär och fruktaffär på Storgatan
   

Till toppen av sidan

 

 

   Trädgårdsmästare Lars Danielsson i Ludvigsborg

Trädgårdsmästare Lars Danielsson på den bakre vagnens kuskbock. Framför den gamla trädgårdsmästarebostaden på Ludvigsborgs gård. Byggnaden revs på 1940-talet och låg på andra sidan vägen mittemot Ludvigsborgsgården Året är här 1920.
Bild ID: lud_1002a.

   
   

Lars var född 1880 och hustrun Amanda var född 1877.
De träffades på ett stort gods i Finland där Lars var trädgårdsmästare och Amanda piga. Senare flyttade de till Danmark därefter till Sverige och flyttade runt till olika platser bland annat hamnade de i Sätofta och flyttade därifrån den 5 november 1914 till Ludvigsborg.

 

Familjen hade växt från dottern Karin född 1899 som Amanda hade med i giftermålet, det tillkom ytterligare sex flickor i familjen, Inez född 1905, Ebba 1907, Dagny 1911, Alma 1912, Maja 1917 och Ruth 1918. Syskonen brukade skämta om att de hade en storasyster som var född på 1800-talet. Barnen gick i gamla skolan på Orupsbacken nedanför Orups Sanatorium.Lars fick tjänst som trädgårdsmästare på Ludvigsborgsgården. Ett vitkalkat statarhus på Röingevägen mittemot Ludvigsborgsgården blev deras nya hem. Huset innehöll förutom bostad stall, loge och utrymme för hästvagnar. Med i bohaget hade de en ko och några höns.

 

Ett par ägare fanns under Danielssons tid på gården. De var Skånes Hantverksförening som hade gården till semesterhem för medlemmar. A. W. Nilssons Barnvagnsfabrik i Malmö var den andra. I arbetsuppgifterna ingick att trädgården skulle vara snygg prydlig och välansad med mycket blommor i både rabatter och i stora urnor på gårdens välklippta häckar. Varje kväll då alla gått in skulle grusgångarna räfsas så inte ett fotsteg syntes. På hösten kunde man även få räfsa hela parken från löv vilket inte var en orimlighet på den tiden.

 

I kontraktet ingick att sköta Ludvigsborgsgårdens ägares hästar. Det kunde vara att skjutsa gäster på utflykter. Lars var en envis man och tog stridighet om så behövdes vilket bidrog att han blev ovän med både arbetsledningen och andra och flyttningar bidrog oftast till detta.

 

År 1938 fick familjen möjlighet att flytta till en nyinköpt fastighet i Ludvigsborg som låg mittemot Knutssons affär (idag ICA Nära Ludvigsborg) Där startade Lars ett trädgårdsmästeri, han byggde upp växthus och sålde plantor grönsaker och andra trädgårdsprodukter. I drivhusen odlade han vinstockar skördade och sålde vindruvor. Åldern tog ut sin rätt och Lars dog år 1957 Amanda bodde kvar i huset och dog år 1968
En tidsepok med trädgårdsmästare Lars Danielsson var förbi. Men flera kommer ihåg dem än.

 

Bodil Pedersen
Källa:
Fulltofta Sockenbok 2012

Lars och Amanda samt barnbarn på 1940-talet.
Bild ID: 1069

Bild ID: 1068a

   
   

Trädgårdsmästare Lars Danielsson sysselsatt i trädgården.
Bild ID: 1068

   
   

Lars Danielssons trädgårdsmästeri i Ludvigsborg på 1940-talet.
Bild ID: 1139.

   

Till toppen av sidan

 

 

   Handelsträdgård Edvin Axelsson

Edvin Axelsson 3 mars 1961 Drivhus
Bild ID: HH_3474

Edvin Axelsson Lyckhem.
Bild ID: HH_3604

   

Till toppen av sidan

 

 

   Emil Nilssons Blomster-, Frö- & Grönsaksaffär

Annons från 1916.

 
   

Till toppen av sidan

 

   Ekeboda Handelsträdgård
Ekeboda Handelsträdgård – snart en 100 åring 1919

Ekeboda Handelsträdgård ligger i utkanten av Hörby i den östra delen i närheten av före detta järnvägen mellan Hörby och Kristianstad med villaområdet Stattena in på knutarna.
Handelsträdgården startade 1919 och drivs idag av tredje genrationen.

Första generationen
År 1919 köpte Wilhelm Hansson bondgården Ekebo 44:21. Tillsammans med frun Ebba och sedermera fyra barn drev de detta som handelsträdgård fram till början av 50-talet. Man odlade grönsaker främst tomater drev även fram och sålde blommor fruktträd och rosor.
Man torgade i Hörby och några andra orter som t.ex. Önneköp

På vintern drygades kassan ut genom att man sålde is från en egen närliggande damm inte långt från den damm som finns idag vid Ekebodavägen. Med en inhyrd isupptagare konstruerad av Albert Wedbäck och byggd av skrothandlare Nils Månsson båda från Hurva. Denna isupptagare hyrdes ut till flera dammar runtom i Skåne. Med isupptagaren sågades isen upp i block som bland annat såldes till Scans Slakteri. I april 1965 fylldes den gamla dammen igen men fortfarande kan man se rester av dammväggarna om man befinner sig på långa motionsspåret i Karnasbacke.
Där syns även vägen som Wilhelm använde då han tog sig till byn. Från Ekebodavägen vid ridhuset svänger denna hålväg in mot Karnasbacke intakt syns fortfarande stengärdsgårdarna på vardera sida om vägen och avslutas vid Älvdalsskolan.
Willhelm hade ett förflutet som militär och var väldigt intresserad av skytte. Han byggde en skjutbana vid Karnasbacke men skjutbanan flyttades så småningom och kom istället att ligga intill Södra Rörumsvägen strax vid Hästäng.

Andra generationen
År 1950 övertogs handelsträdgården av sonen Arvid som tillsammans med fru Elsie drev den till år 1991. Tre barn såg dagens ljus
Arvid utbildade sig till trädgårdsmästare i Linköping och vid Önnestads lantbruksskola. I likhet med sin far odlade han huvudsak tomater och drev fram utplanteringsväxter som såldes till butiker i Mellanskåne. På 60-talet såldes bland annat sommarplantor som paketerades i trälådor vilka transporterades till Hörby järnvägsstation för vidare transport med godståg på bandel 588 till Kristianstad.
På 60-talet övertog man även skötseln av plantering i rabatter och blomsterutsmyckning i krukor på orten däremot torgade han inte.
Arvid var politiskt aktiv och hade en del uppdrag. Dessutom spelade han både fiol och trumpet och ingick i den berömda lokala orkestern Ekessvingers som höll igång folket på många utedansbanor bland annat Karnasbacke Rövarekulan och Sjöholmen. Han hann även med att dansa i Linderöds folkdanslag.

Tredje generationen
År 1991 tog sonen Per-Åke med fru Irené över verksamheten. En moderniseringstanke växte fram och man bestämde sig för att skapa ett Gardencenter. 1994 revs de gamla växthusen för att ge plats åt tre nybyggda med 1500 m2 under tak där värmepumpar sköter uppvärmningen. Bevattningsvattnet återanvänds för att näringsämnen inte ska gå rakt ut i naturen
Tomater fanns med i odlingen ett tag men togs bort 1999/2000. Istället satsades det helt på blommor och utplanteringsväxter. Idag finns allt som tillhör en trädgård ute och inomhusblommor buskar träd häckplantor rosor och snittblommor kravmärkt jord trädgårdskonst krukor och framförallt med stor kunskap om växter.
Våren börjar med penseér som planteras på hösten ca 35. 000 stycken. Därefter kommer sommarblommor med bland annat pelargoner surfinor och tagetes med ytterligare fler.

I slutet av juli kommer de första julstjärnesticklingarna ca 5 500 stycken som ska pryda och ge julstämning. Förutom sommarmarknader hålls kurser i blomsterbinderi och annat pyssel som Irené håller i. Vid juletid skapas fina julgrupper.

Det är lätt att ta sig till Ekeboda Handelsträdgård per fot cykel eller bil. Väljer man att cykla kan man använda den gamla banvallen mot Kristianstad som fortfarande finns kvar. Vill man känna historiska vingslag är det bara att fortsätta på samma sträcka som Arvid skickade sina blommor i trälådor till Kristianstad. Fast istället för tåg får det bli med cykel hela vägen vilket går alldeles utmärkt i en vacker terräng. Sträckan är enkel resa 42 km.
Nästa år fyller Ekeboda handelsträdgård 100 år. Kan undra om Wilhelm tänkte så långt den gången det startade.

© Bodil Pedersen

Foto: © Roland Pedersen.
Bild ID: Ekeboda_12.

 

 

Foto: © Roland Pedersen.
 Bild ID: Ekeboda_13.

 

 

Foto: © Roland Pedersen.
Bild ID: Ekeboda_14.

 

 

Omkring 1928. Foto: Edvard Nilsson.

   
Om Isupptagning på Ekebodadammen och Slagtoftadammen har du mycket mer under denna länk.
 
   
Isupptagning på Ekebodadammen Isupptagning på Slagtoftadammen

Isupptaging på Ekebodadammen
Bild ID: Ekeboda_09_1949_isning. Foto: Carl Martinsson.

Isupptaging på Slagtoftadammen

Om Isupptagning på Ekebodadammen och Slagtoftadammen har du mycket mer under denna länk.

   

Till toppen av sidan

 

   Trädgårdsmästare Herman Linde

Trädgårdsbostaden Fulltofta nr 22 tillhörde Fulltoftagård

Trädgårdsmästare Herman August Hansson tog sig namnet Linde, han var född den 19/6 1877 i Lilla Slågarp ”nere på slätten”.

Hustru Ragna Andrea f. Bjecke född den 8/8 1881 i Norge.
De gifte sig den 3/2 1907.
Dottern Solveig Maria född den 18/7 1908 i Lyby.
Hon arbetade som kontorsbiträde, men hade begåvats med en vacker sångröst och anlitades ofta att sjunga i större sammanhang.

Familjen flyttade in i trädgårdsmästarbostaden i Fulltofta år 1929. Herman Linde var en väl utbildad och kunnig yrkesman som blev läromästare för många unga trädgårdselever några skickades från Alnarp. Regelbundet på torsdagar åkte Lindes och ”torgade” med sina varor på Gamla Torg i Hörby.
Herman Linde avled 1959.

Trädgårdsmästarbostaden låg mellan Fulltofta herrgård och den gamla skolan. En stenmur finns kvar sen den gamla Fulltofta byn låg där herrgårdsparken finns idag. Och det som är kvar från trädgårdsmästare bostaden är endast en pump.

Tvärs över vägen bodde förvaltare Lars Lindell född den 16/2 1879 i Höör. Han flyttade också in i sin bostad år 1929. Namnlikheten Lindell och Linde förväxlades oftast. Huset finns fortfarande kvar.

© Bodil Pedersen

Källa: Arkiv Digital All:3 1930-1942. Fulltofta Sockenbok 1999.

Trädgårdsmästare Herman Linde. (Delförstoring).

   
   

Trädgårdsmästere Lindes pump står kvar än idag 2018.
Foto: © Lars Ahlkvist, Fulltofta.

Trädgårdsmästare Herman Lindes fru, Ragna Linde.
(Delförstoring).

   
   

Förvaltare Lars Lindell, "det bästa man har sätter man på bordet" här med sin hund.
Foto: från studiecirkeln till Fulltofta Sockenböcker 1999.

Trädgårdsmästaren på Fulltofta Herman och Ragna Linde tar en kopp kaffe i trädgården på 1940-talet.
Foto: från studiecirkeln till Fulltofta Sockenböcker 1999.

 

   
   

Trädgårdsmästare Herman Lindes hus.
Foto: 1940-talet från Lennart Perssons samling (postum).

Trädgårdsmästare Herman Linde med fru Ragna.
Fotot tillhör Kent Arvidsson Ekbacken.

   
   

Ödeträdgården, som den ser ut idag 2018. Foto: © Lars Ahlkvist, Fulltofta.

   
   

Ödeträdgården, som den ser ut idag 2018.
Foto: © Lars Ahlkvist, Fulltofta.

 
   
   
Bild ID: /Flygfoto_Fulltofta_01

Foto: © Jesper Sannel. Spridningstillstånd dnr 601-2018/4708

   
Bild ID: /Flygfoto_Fulltofta_02

Foto: © Jesper Sannel. Spridningstillstånd dnr 601-2018/4708

   

Till toppen av sidan

 

 

   Lindgrens blommor i Osbyholm

På vintern odlar vi mest tulpaner, berättar trädgårdsmästare John Lindgren.
I Osbyholms tr
ädgårdsmästeri odlas tulpaner och krukväxter. Vanligtvis har man ständigt 100 000 plantor inomhus. Vintertid omfattar odlingen till största delen tulpaner och på sommaren är det krukväxter av skilda slag.
Innehavaren John Lindgren har haft tr
ädgårdsmästeriet sedan 1947, men hävdar att stundtals är det problem med avyttringen. Konkurrensen är stor och Lindgren menar att de små företagen har svårt att hävda sig mot de större. Det hindrar dock inte att hans blommor är efterfrågade i orten.

Blommor till Malmö
St
örre delen av Osbyholmsblommorna säljs till grossister i Malmö och Lund. En mindre del levereras till Hörby och vidare finns det viss hemförsäljning d.v.s privatpersoner kan köpa blommor direkt från drivhusen.

Fem Drivhus
Tr
ädgårdsmästare John Lindgren har byggt upp sitt trädgårdsmästeri successivt. Han startade 1947 och har numera 5 växthus. Dessa har uppförts ett och ett i taget. Hr Lindgren sköter rörelsen med hjälp av tre anställda.
Odlingen omfattar enbart tulpaner och krukv
äxter. Vintertid rör det sig huvudsakligen om tulpaner och resten av året odlas krukväxter av skilda slag.

Stor konkurrens
Konkurrensen
är, menar John Lindgren, stor. Det är många gånger svårt att hävda sig gentemot de större företagen. Det hindrar dock inte att Osbyholmsborna är nöjda med Lindgrens Blommor. De köper ofta direkt från trädgårdsmästeriet.
Det
är svårt det här med blommor, erkänner Lindgren. Varje sort skall odlas efter speciella principer och man måste lära sig en hel del växtkännedom. Efter de här åren har Lindgren förstås hunnit lära sig det mesta om blommor.

Lindgrens Blommor i Osbyholm
Bild ID: IM_0088.
Källa: Ur Mellersta Skåne den 22 mars 1969, Inga Wernersson.

 

Lindgrens hus i Osbyholm. Ousby 4. Nils och Anna Lindberg.
Bild ID: 1988_0477

   
   

Ousby 4 Lindgrens Handelsträdgård före branden 1952.
Bild ID: IM_032w. Källa: Sven Lindgren.

   
   

Ousby 4 Lindgrens Handelsträdgård med huset John Lindgren lät bygga 1952.
Bild ID: IM_0031w. Källa: Sven Lindgren.

   

Till toppen av sidan

 

 
   Pamps Blomsterhandel

Pamps växthus.
Bild ID: HOCE_019w-59b.

   
   

Pamps växthus.
Bild ID: HOCE_018w-58.

Pamps växthus.
Bild ID: HOCE_019w-59a.

   
   

Annons från 1923

Annons från 1957.

   
   

L. G. Pamps Frö- & blomsterhandel vid Nya Torg när de öppnade 1889.

   
   

Pamps Blomsterhandel vid Nygatan

Pamps personal.
Bild ID: HOCE_019w-59c.

   
   

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1924.

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1955.

   

Till toppen av sidan

 

   Perssons handelsträdgård Ystadsvägen

"Flygfoto" Pamps Handelsträdgård 1957. Gården till vänster ägdes av Fritz Persson. Flygfoto är ett gulnat flygfoto,
som lagts i med färg av Torgil Brimstedt Borås.
Bild ID:Perssons_01.

   
   

Bengt Perssons handelsträdgård 1991.
Bild ID:Perssons_09.

Flygfoto Bengt Perssons handelsträdgård 1983.
Bild ID:Perssons_08.

   
   

Branschtidning för trädgårdsmästare 1926.
Bild ID:Perssons_06.

   
   

Insidan av broschyr av cyklamenfrö.
Bild ID:Perssons_05.

   
   

Torgpriser 1938.
Bild ID:Perssons_07.

   
   

Broschyr från Pamps handelsträdgård 1930-talet över cyklamenfrö.
Bild ID:Perssons_04.

 
   

Till toppen av sidan

 

 

   "Rondellens blomsteraffär". Kanske omkring 1928?

Rondellens blomsteraffär

 
   

Till toppen av sidan

 

 

   Signers Blomsterförsäljning

Karlsro på Prostgatan. Ägare Maria och Karl Persson 1930-talet. Signer sålde blommor där på 1940-talet.

 

 
   

Till toppen av sidan

 

 

   Thyras frukt och blomsteraffär, Storgatan

Thyras blomsteraffär på Storgatan och Fruktaffären.
Bilden tillsänd oss av  Per Landin.

   
   


Fruktaffären.
Bild ID: MH_021. Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   
Blomster, frukt och grönsaksaffär i Storgatan
På hörnet Storgatan och Tingsgatan låg Marta och Karl Svenssons fastighet. Det var ett vitt enplanshus med dörren mitt i huset där man gick upp för ett par trappor och kom in i en farstu med två affärsverksamheter.

I den södra delen till vänster var det Marta som hade sin garn och trikåaffär. Otto Månsson hade lokalen till höger, en frukt och grönsaksaffär. I mitten av 1930-talet övertog Edwin Axelsson och hans fru Thyra frukt- och grönsaksaffären, delvis egenodlade grönsaker.

Efter makens död drev Thyra själv affären vidare i många år. Där trikåaffären hade varit öppnade Andersson från Fogdarp Handelsträdgård, en blomsteraffär som sköttes av Thyra Persson-Axelsson.

Bodil Pedersen.


Bild ID: Annons_1957_08 
   
   

Andra paret från vänster är Thyra och Edwin Axelsson.
Bild ID: MH_006.  Fotokälla: Marie Hallquist.

   
   Interiör från Fruktaffären.
Bild ID: MH_007.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   Interiör från Fruktaffären.
Bild ID: MH_008.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   

Personalen i affären med Thyra i mitten.
Bild ID: MH_009. Fotokälla: Marie Hallquist.


Grönsaksdockan är tillverkad i affären en sysselsättning man själv gjorde.
Bild ID: MH_010.  Fotokälla: Marie Hallquist.

   
 


Personalen går lucia i affären.
Bild ID: MH_011. Fotokälla:  Fotokälla: Marie Hallquist.


Thyra Axelsson.
Bild ID: MH_012.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   


Jubileum, Köpmannaföreningen.
Bild ID: MH_013.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   Interiör blomsteraffären.
Bild ID: MH_014.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   


Thyras blomsteraffär.
Bild ID: MH_015.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   Landssorg efter kung Gustav VI Adolfs död 1973.

Bild ID: MH_016.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   

Begravningsarrangemang i blomsteraffären

Bild ID: MH_017.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   


Blommsterutställning.
Bild ID: MH_018.  Fotokälla: Marie Hallquist.
   
 


Blomsteruppsättning.
Bild ID: MH_019.  Fotokälla: Marie Hallquist.


Blomsteruppsättning, Harpa.
Bild ID: MH_020. Fotokälla: Marie Hallquist.
   
   

På Thyras 50 års dag med maken Edvin.
Bild ID: MH_005.  Fotokälla: Marie Hallquist.

   
   


På Thyras 50 års dag med maken Edvin.
Bild ID: MH_005a.  Fotokälla: Marie Hallquist.
 
   
   

Till toppen av sidan

 

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

 
   
   

Till toppen av sidan