Huggelseke

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

   


Bild ID: Huggelseeke-karta_01. Källa: Min karta, Lantmäteriet.
 
   
   

Bild ID: AKN_045_Huggelseke

   
   


Skomakaren och riksspelmannen Pehr Larsson Lindahl med familj. Född i Frännarp i Östra Sallerups socken 1849. Per lärde som 15-åring till skomakare i Sebbarp nära Löberöd och där lärde han sig också att både spela fiol, klarinett och flöjt samt skriva och läsa noter av spelmannen Nils Lindbeck.
Vid 31 års ålder gifte han sig med den ett år yngre Anna Andersdotter, också hon från Östra Sallerup. De bodde i ett rött trähus i Biskopsboda, Frännarp där de bildade familj. Mellan åren 1880 och 1902 fick de åtta barn tillsammans, fyra söner och fyra döttrar. Tre av dessa, sonen Oskar, dottern Christina och senare sonen Nils Hjalmar, gick bort under tidiga barna år. Maria var den näst yngsta i en syskonskara av fem syskon fortfarande i livet. Bröderna Albin och Otto emigrerade till Amerika.

Pehr lät bygga en liten dansbana vid vägskälet vid Hoggelsekes vång och där dansades det varje lördagskväll. Ett tiotal av Pehrs många kompositioner finns nedtecknade. Bröllopsmusik lärde Pehr av Ola Andersson i Vebäck, Huaröd. Ett bröllop utan spelman var otänkbart.
Han lärde dessutom både sina egna och andras barn att spela. Arvodet var 50 öre i timmen. Dottern Maria, flickan till vänster, blev också spelman och spelade med sin far. De deltog båda på spelmanstävlingen på Baltiska utställningen i Malmö 1914. Pehr bodde hos Maria och hennes man Nils Söderqvist, också han spelman, i Biskopsboda till sin bortgång 1924.
Bild ID: Huggelseke_01. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Astrid Lofs.
   
   


Bild ID: Huggelseke_01.
 
   
   
 
   

Syskonen Sven och Anna Jönsson på cykelutfärd.
Cyklarna finns utanför bild.
Bild ID: 1988_0551

Den vilda landsbygden 1885-1889

Ute på landsbygden fanns det åtskilliga dansställen, både bra och mindre bra.

I Huggelseke låg ett lönnkrögeri där slagsmål förekom i sådan omfattning att kommunen 1885 beslöt att stället skulle stängas för dans.


Ett annat dansställe i Äspinge drabbades av samma beslut.
1889 öppnades dansställena igen och blev ganska snart åter ökända. Buslivet nådde även Slagtofta dansbana, och 1887 var det risk för att dansbanan skulle stängas då Nils Andersson, som var en stor vän av ordning, tyckte att det gått för långt.