Kreaturshandlare

Rubriken inbegriper branscher som hanterar djur.
Dvs. handlare, uppfödare, ägare av verksamheter, marknader, etc.

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

Gula länkar på grön botten är  (som vanligt) huvudrubriker.  Blå länkar på orange botten är enskilda underrubriker
Allmänt Gris Häst Höns Nöt  
Smådjursmarknad Axel Olsson Hörby Marknad Albert Andersson Fritz Persson  

 

   Allmänt
   Smådjursmarknad i Hörby  

När det är Hörby Marknad (1-2 juli 20209 så tidigt på torsdagsmorgonen är det smådjursmarknad vid Hembygdsstugan.

Här hölls tidigare en traditionell hästmarknad, men den är numera helt ersatt av smådjursmarknaden. Hit kan du komma och se getter, kaniner, höns och minigrisar. Barnen brukar älska att gå runt och titta på djuren, och många är de Hörbybarn som fått välja ut sitt allra första smådjur på smådjursmarknaden.

Djurmarknaden pågår mellan kl.7.00 och 12.00 på torsdagsmorgonen.

OBS!
Detta är ett citat-utdrag från Hörby kommuns hemsida som skall gälla för 2020. ändringar kan klart ske så kontrollera på kommunens hemsida vad som gäller och vad som är aktuellt.

   
   
Djurbilderna hämtade från det fria Pixbay biblioteket.
   

Till toppen av sidan

 

 

 

 

   Gris
   Axel Olsson

Axel Olsson med katten Snoddas en av de 15 som finns på Björkliden i Ekeboda 1964.
Foto: Henry Holm, 10 mars 1963.
Bild ID: HH_3564.

Grishandel började ute på vägarna när Hörby marknaden stod i sitt flor

Det sista grisskriket på Nya torg i Hörby hördes någon gång på 1950-talet sen blev det definitivt slut på försäljningen. När smånassarna i sina burar försvann från marknaden saknades de av dem som upplevt den lokala griskommersens storhetstid. Medan andra ryckte på axlarna och menade att det inte lönar sig att streta mot utvecklingen.

Till Björkliden på Ekeboda kom Axel Olsson med sin syster Karolina och bror Ola år 1915. Och 1918 började han handla med grisar och blev en marknadsveteran som fick uppleva både grishandelns storhetstid nedgång och utplånande. På torsdagarna var det liv och rörelse på Nya torg som var fullproppat med grisburar och skjutsar till Storgatan vid Garnboden upp till kvarnen på Slagtoftavägen som innehades av möllaren Johansson. Det rörde sig upp emot 3 000 – 4 000 smågrisar som trängdes i trånga utrymme. Folk kom åkande med hästskjuts på den tiden sett långväga ifrån Långaröd Venestad och Harlösa. Trafik från Stavröd och Linderöd gick förbi Björkliden eftersom den gamla huvudvägen gick utanför huset. Här utvecklades ett riktigt marknadsliv på torsdagsmorgon Att stanna till där betydde inte bara affärer utan också en färdknäpp på vägen.

Hörbygrisarna var kända som prima och först klassiskt kött. Axel var inte bara känd i Skåne utan långt upp i Norrland dit han for flera gånger i månaden. Många av de uppköpta grisarna lastades och kördes till Bjärsjölagård för vidare transport med järnväg till slätten. Andra lastades på Hörby järnvägstation som skulle föras till mellan Sverige och Norrland där grisarna såldes på nytt. Axel tillägger att han varit med om att 13 järnvägsvagnar avgått från Hörby station. I varje vagn fanns det plats för mellan hundra och hundrafemtio grisar. Axel for ofta själv norrut med grisar och han köpte 1 000-tals smågrisar ute på vägarna och sålde. Det hände att han fick ringa till syskonen som fick hoppa in och beställa fler smågrisar till Axel kom hem. Dyrast var de under första världskriget då var priset uppe i hundra kronor och däröver. Den bästa tidens försäljning var under åren 1925-1935 då även flera leveranser gick till Danmark. Mot slutet kom man inte upp i dessa priser utan en normalgris kostade mellan 28-40 kr. Priset avgjordes av efterfrågan. På 1940-talet började handeln i Hörby tunnas ut för att till sist ta helt slut det var när smågriscentralen i Sösdala tillkomst.

Runt mitten av 1950-talet slutade Axel helt med grishandeln djur fanns det ändå på gården för han kunde inte tänka sig ett liv utan. Därför hade han en ko och en kviga och gården full av katter inte mindre än femton stycken. Det blev ett paradis för barn att gå dit men också kanske för att Karolina gärna bjöd på något gott.

Bodil Pedersen
Källa: Mellersta Skåne 1964

   
   
   Okänd

Lastning av smågrisar på Nya Torg.
Bild ID: HH_3114w. Foto: Henry Holm.

mellersta Skåne 2/9-1990, av © Henry Holm

   
   

Grisahandlare med problem, 1960-01-25
Bild ID: HH_3322. Foto: Henry Holm.

   
   

Grisar och Hörby har alltid kopplats samman. Vid djurmarknaderna förr var det många grisar som såldes. Här är en uppe och kilar på lådorna – och en hugad spekulant vill ta en närmare titt. 1940-tal.

 
   

Till toppen av sidan

 

 

   Häst
   Allmänna marknadsbilder på hästhandel

Hörby marknad 1941. Hästhandeln i full gång.

Ko- och hästhandel på Parktorget i Hörby.

   
   

Hörby marknad 1925? En annan uppgift säger 1950-tal?

Hästhandel 1953.

 

   
   

Oxtorget, Hörby marknad.

Marknad 1954.
Bild ID: HH_3415. Foto: Henry Holm.

   
   

Oxtorget i Hörby 7 juli 1963
Bild ID: HH_3398. Foto: Henry Holm.

 
   
   

Hästmarknad på Marknadstorget.

Vid jordschaktning på gamla marknadsplatsen i Hörby för plantering till nya torget, som där kommer att anläggas påträffades sistliden måndag, ungefär 1 ½ under jordytan, skelett efter en fullvuxen människa. Det hade synbarligen legat åtskilliga årtionden i jorden, ty av kroppens mjuka delar fanns ej ett spår kvar, och ej heller något av kläderna med undantag av skodonen, som vore tämligen väl bibehållna. Antagligen har ett mord här blivit begånget och offret för detsamma nergrävt.
Under de forna stora marknaderna i Hörby lär den plats, där ovannämnda skelett påträffades varit upplåten åt kringresande akrobater och dylika vagabonder, som där plägade hava sina tält uppslagna.
Eskilstuna tidning den 30 december 1884. Förmedlat av Eslövs tidning.

Hämtat från Per-Gunnar Mörcks "I den svenska tidningsfloran finns det mycket skrivet om Hörby."  

   

Till toppen av sidan

 

 

   Höns
   Hönseriägare Albert Andersson

Hönseriägare Albert Andersson 1961, vid sin Volvo PV 444 av årsmodell 1958. Monterad "pakethållare" bak på bilen för transport av kycklingar.
Bild ID: Oderup_025. Foto Nils Anders Martinsson.
Källa: "Mitt Oderup". Kamratcirkeln.

Kullhus med kycklingar på 1950-talet.
Bild ID: Oderup_137. Foto: Albert Andersson, mannen till vänster vid Volvon.
Källa: "Mitt Oderup". Kamratcirkeln.

   
   

Brevkort från Oderups hönsgård 1948.
Källa: "Mitt Oderup". Kamratcirkeln.

 
   
   
   Okänd, Fjäderfä

Marknad Fjäderfä. Plats Gamla Torg i Hörby. Vi ser Hast:s hattaffär i bakgrunden och den finns på andra bilder från 1957.
Bild ID: HH_3408. Foto: Henry Holm

 
   

Till toppen av sidan

 

 

   Nöt
   Fritz Persson

Annons i Mellersta Skåne 1964-03-19

 
   
   
Ko-marknad Oxtorget i Hörby

Oxtorget i Hörby 1954
Bild ID: HH_3392. Foto: Henry Holm.

 
   

Till toppen av sidan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

Allmän information om upphovsrätt

Bilderna på www.gammalstorp.se  är hämtade från alla möjliga håll. En del har aldrig tidigare publicerats, andra har funnit i andra böcker och handlingar genom åren, mer eller mindre.

En enkel regel att hålla i minnet för oss som sysslar med "vanliga" bilder, dvs. sådana som i princip var människa kan fotografera och som togs före 1 jan. 1969 är helt fria från upphovsrätt idag, (enl. övergångsbestämmelserna 1994).

Gamla bilder som saknar upphovsrätt får var och en publicera, om det inte bryter mot andra lagar (men då handlar det inte om upphovsrätten). Detta är till gagn för alla oss som vill bevara vårt historia och arv till framtiden.

Likaså saknas upphovsrätt på material som skannats, reproducerats eller avfotograferingar som är rena kopior av något form av original. En kopia kan aldrig få någon ny egen upphovsrätt.
Man har upphovsrätt på skapande och kreativitet, inte på att kopiera andras arbeten eller bilder.

Upphovsrätt finns inte heller på texter som innehåller ren fakta/historia. Att citera och/eller ta korta stycken från en brödtext är också tillåtit (några få rader).

Vill du läsa mer om
upphovsrätt, klicka
på skylten.

 

 
   
   

Till toppen av sidan