Nya Torg

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

   


Bild ID: Nya-Torg-karta_02. Källa: Min karta, Lantmäteriet
   

 

 

Nya Torg Även kallat:
Grisatorget, Sillatorget, Fiskatorget el. Ökentorget

Grisatorget, Sillatorget, Fiskatorget är gamla benämningar på detta torg. Ett moderna uttryck från 2014 är Ökentorget.


Nya Torg kallades på 1930-1950-talet både för ”Grisatorget”, som för ”Sillatorget”, eftersom det föregick handel med både grisar och sill. På 1930-talet fanns det gott om fiskhandlare på torget. Det kom fiskhandlare från både Limhamn och Kristianstad. Det var Johanna Nilsson och bröderna Verner och Malte Holmberg, som tidigt vid morgonen var vid kaj och väntade på fiskarna, då de kom iland och lossade sin fisk. Sedan bar det av till tåget för att komma till Hörby och där avyttra sin fisk. Mycket sålde de direkt till sillhandlarna i Hörby, men stod också själva och sålde det som blivit över. Konkurrensen var då stor, vilket kunderna hade nytta av. När kriget så kom 1939, slutade utombyshandlarna att komma till Hörby, eftersom de då inte hade några problem att avyttra sin fisk på hemmaplan. De skickade nu fisken till Hörby dit sillahandlarna här själva fick ta sig för att hämta sillen. Under denna tid blev det ransonering på fisk, för såväl handlare som kunder. Handlarna fick bara en viss mängd baserat på vad de sålt tidigare. För en del handlare blev det nu extra jobbigt då de bara hade *”rullebörar” (1) att transportera sillalådorna på. Det var Maria Welander, fiskare Johansson och Jacob Larsson som fick hämta lådorna på järnvägsstationen, och forsla ner dem till Nya Torg, där de hade sina sillastånd. Anton  ”telefonare” Hansson (han kallades så för att han tidigare hade arbetat på televerket) hämtade med en cykel som hade en stor pakethållare både fram och bak. Därefter cyklade han till byn och sålde sin fisk. På torget stod även Catarina Persson och sålde fisk. En annan fiskhandlarfamilj i Hörby var Björklunds. Johan Björklund körde i början av 1920.talet runt i byn med häst och vagn och sålde sin fisk. Så småningom köpte han en bil som han tillsammans med sonen Erik nu även körde ut på landsbygden med oh sålde fisk. Hustrun Olga stod på torget och sålde sill till Hörbydamerna. Denna syssla övertogs sedan av sonen Johan och dottern Margit, men när Hörbyhus i Smedjegatan var färdigbyggt öppnade de en fiskaffär där, som till stora delar sköttes av Margit Björklund, eftersom brodern Johan hade börjat att köra runt i bygderna med en varubil. Affären på Smedjegatan var kvar ända in på mitten av 1990-talet då Johan slutade med både varubil och fiskhandel.

* För ”Stockholmare och 08:or” är förklaringen på ordet ”Rullebör”, det samma som skottkärra.

 

   
   


Fakta från nätet:
På vänster sida har vi Tai restaurang idag, förr var Färdhandlaren Nyren här. Nästa hus kunde man hyra mangel, huset i hörnan Sålde Arnold Cyklar m.mm , idag har vi Systembolaget där.
Måste få tillägga att huset till höger om " likkistor" ägdes av Charles Sjöberg, bror till A.W. Sjöberg,( kommunalman). Han hade hushållerskan Frida. Har för mej att han startade cykelaffären. Har en del minnen därifrån,då jag var med mina föräldrar på kaffekalas på 1930-talet.
Bild ID: Gato_913_Nya-Torg. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Mary Christell hansson.
   
   
   


Snöröjning på Nya Torg. Huset känt som Nyréns Färghandel.
Bild ID: /GP_013_nya_torg Bildkälla: Göran Persson.
   
   
 
Nya Torg, västra sidan. Nyktrhetsdemonstration 1898. Då Nya Torg kallades för Grisatorget.
Bild ID: Gato_640 
   
   


Tidningsklipp från 2001 i Speciellt Hörby (finns inte längre)  Se större bild för mer lättläst text.
Bild ID: Gato_935a_klipp-800px. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Karin Arvidsson.
   
   


Nya Torg. Tid omkring 1020-1930.
Bild ID: /Nya_Torg_006
   
   


Bild ID: Nya_Torg_008. Foto: Mårten Sjöbeck. Källa: Lunds universitetsbibliotek.
   
   


Nya torg, Ernst Ahlgrensgatan, sekelskiftet.
Bild ID: Nya_Torg_005.
   
   
 

Stormarknad Nya Torg 1950-tal.
Bild ID: KH_030
   
   
 

Nya Torg, med cykelverkstaden i bakgrunden.
Bild ID: GATO_100
   
   

Östra sidan Nya Torg Cykel och lampaffären rivs 1963
Bilden från journalisten Henry Holms bildarkiv.
Bild ID: HH_3012w.

Grävning till busstation juli 1956.
Bild ID: HH_3664

   
   


Nya Torg, den södra sidan med handlare Håkan Olsson,
Bild ID: GATO_066
   
   

Liljas hörna på Nya Torg
Bild ID: HH_3665a.

Nya Torg f.d. El affären maj 1963 Låg sidan om cykelaffären.
Bild ID: HH_3666

   
   

Nya Torg 1956-09-03 Bygge.
Bild ID: HH_3665

   
   


Busstationen byggs på Nya Torg. Året är 1956.
Bild ID: GP_025_Busstationen_NyaTorg  Bildkälla: Göran Persson.
   
   

Nya Torg Före rivningen av Liljas fastighet.
Bild ID: HH_3670

   
   

Liljas fastighet vid Nya Torg Plåttaket återvinns
Bild ID: HH_3121w. Foto: Enar Kjäll Hörby

Liljas fastighet vid Nya Torg Plåttaket återvinns
Bild ID: HH_3122w. Foto: Enar Kjäll Hörby

   
   

Motortävling Nya Torg den 16/10 1949. Militär Mc orientering kanske? Mc killarna har kartor på tanken
Fotograf Carl Martinsson. Fotosamlingen på motortävlingen tillsänd oss av Ingegärd Olofsson

   
   

Motortävling Nya Torg den 16/10 1949.

   
   

Motortävling Nya Torg den 16/10 1949.

   
   

Motortävling Nya Torg den 16/10 1949.

   
   

Motortävling Nya Torg den 16/10 1949.

 
   
   
Pumpen på Nya Torg  


En nyare bild av pumpen som stod på Nya Torg. Den blev stulen (?) 2014 och är i dags läget (2021) förmodligen borta för evigt. Konstnären som gjort pumpen heter Thure Thörn.
Foto: Åke Rosberg.

Enligt uppgift:
Pumpen som försvann från torget och forslades till kommunförrådet och sedan försvann igen någonstans, vem vet vart den tog vägen , kanske den inbringade några sköna kronor.

Nya Torg Dubbelbrunnen mars 1996.

Bild ID: HH_3679

   
   


Samma bild som ovan men frilagd, så den framträder ordentligt.
   
   

Busstationen på Nya Torg någon gång på 1950-talet.

   

Busstationen på Nya Torg någon gång på 1950-talet.

Busstationen på Nya Torg1956-12-19
Bild ID: HH_3044w. Från Henry Holms bildarkiv.

   
   

1959. Plåtskjulet på Nya Torg där busstationen och Pressbyrån var inrymd. Det är inte så länge sedan. Kanske ingen skönhet men bänkarna och träden gjorde det dock lite mer idylliskt.
Signe Sjöland drev korvkiosken på Nya Torg. Hon bodde på norr
Bild ID: ELJ_0041w

 

När det gäller Nya Torg att pissekuren mitt på torget, tyvärr inte avbildad, fanns även då jag var i 7-årsåldern alltså i början av 1950-talet. Därmed menar jag att urinalen i Busstationen endast kom till när pissekuren hade tjänat ut. Dessutom kommer jag i huvudtaget inte ihåg busstationen innan tågstationen lagts ner och alltså Pressbyrån, som ju var där uppe vid stationen, etablerade sig i samma skjul.
För övrigt kan jag tala om at korvkiosken i hörnet på torget sköttes av fru Sjöland. Brukade alltid köpa korv från henne när vi kom hem från ishockeyn som var stor på den tiden, detta även om Kulle på Gamla Torg hade börjat med en läcker pepprad mos.
© Leif Blumenau.
 
   
   
   

Nya Torg. Var på 1800-talets mitt ett stort kärr, men anlades som torg i slutet av 1870-talet.

   
   
   
   
 

Demonstration vid Nya torg. Omkring 1920.
Bild ID: Gato_670
   
   

Nya Torg i Hörby för en del år sedan. ICA-huset är ännu inte byggt och där Plens ligger i dag såg det ut så här. En fruktaffär och en fotoaffär i samma byggnad. Lägg märke till Messerschmitten, en udda mc-bil på 3 hjul även på den tiden.

Frukt & grönsaksaffären ägdes av Gösta Pålsson, vars son Bengt var klasskamrat och god vän. Att döma från Ford Tanusen till höger, är vi i början på 1960-talet, då jag alltså hade börjat på HAL i Eslöv. Messerschmitten blev till när flygplansfabriken blev förbjuden efter kriget att bygga flygplan, men skoter -kabin fordonet som passade deras konstruktionserfarenhet, fick man ju bygga och det lanserades på mitten av 1950-talet. Det verkar som man hade asfalterat över kullerstenarna och även cementplattan där fiskståndet brukade ställas upp till höger, framför Otto Liljas speceriaffär. Där befann sig, dessförinnan i tiden den gamle Björklund en gång i veckan, även då det var smällkallt, som ju var nyttigt för fisken som färskvara. Han höll värmen genom att klappa händerna på kors runt kroppen så det smattrade i läderrocken.
© Leif Blumenau.

 

 

 

En härlig bild från Nya Torg i Hörby. Två grisar på rymmarstråt. Mellan torget och Nygatan står de och funderar över sin situation. Vilket håll är det bäst att sticka åt? Neråt torgstånden eller upp mot järnvägsstationen?

Ja, en härlig bild är det, med gris kultingarna som springer lösa, som sig bör, på Grisatorget på slutet av 1940-talet. Det är vid NV hörnet, i korsningen mellan Nygatan och Torggatan som leder upp till Hästatorget.
På hörnet bakom stånden, som nog sålde knäck, var på den tiden en klädesaffär, Varuhuset. Där började min fader, Wolf Blumenau – mest känd som Blom, sin karriär som affärsbiträde i Hörby. Sedan efter giftermål med Köpenhamska Dora Itkin, 1936, som alltså skulle bli min kära moder, fick han mod till sig att öppna eget alldeles invid, i byggnaden till vänster, som alltså blev till Beklädnadsmagasinet.
Affären var ett familjeföretag som drevs ända tills slutet av 1970-talet då min mor avvecklade och sålde fastigheten till Stefan Svensson som öppnade Elkedjan efter total ombyggnad. I början hyrde Beklädnadsmagasinet lokalen från Kristina som hade Kaffeservering på baksidan försedd med lummig trädgård innehållande bersåer, en rad utedass, förrådshus, ett stort kastanjeträd och kantad av alla slags bärbuskar. Särskilt vid Stormarknaden spikade hennes vän, bryggare Lorenz upp långa bord och bänkar och det var tjo och tjim till kaffegöken och vetebrödet. Det var i hennes kök jag först fick smaka svartsoppa och blodkorv, som ju annars var förbjuden föda, ja, fy för den lede.
© Leif Blumenau.

   
 

Nya Torg. Gunnar Persson cykel & Sportaffär, Arnolds Bil & Motor och TV och Radio. Året är 1967
Bild ID: GATO_015
   
   

Nya Torg 1955. Korvkiosken invid trädet sköttes av Fru Sjöland. På den östra sidan av Grisatorget är Arnolds och Gunnar Perssons cykel affär, en viktig institution i byn för oss ungdomar. Genom porten, som en bil just nonchalant blockerar, kunde man köra cykeln och sedermera Puchen rakt in i verkstaden. Jag växte upp med sonen Leif-Göran Persson, som ju bodde, ett tag mittemot, i Konsumhuset på Storgatan. Vi lekte William Arne, dödsryttaren i tunnan, genom att cykla runt på plank uppsatta i en cirkel. När vi var lite större sprätte vi med våra cyklar upp gruset på torget i höga vallar, mycket till Polis Ottos förtret.

En bil har parkerad vid C. F. Sjöbergs cykelaffär, Den affär som Arnold Andersson och Gunnar Persson sedermera drev. I huset till höger låg en gång en matservering. Idag finns inte husen., här har systembolagshuset växt upp.

   
   

Arnolds Bil & Motor på Nya Torg

   
   

Nya Torg sydöstra hörnet. Skolbild från 1872.
Fotograf: M Lindstedt.

 
   
   
   
   
   
   

Liljas fastighet vid Nya Torg rivs
Bild ID: HH_3209. Foto: Henry Holm.

   
   

Troligen någon gång under 1920- eller 1930-talet, är från Nya Torg i Hörby och föreställer smågrishandel under en torgdag – torsdag – från ovannämnda tid.
Se mer under
Marknader och Torghandel
Bild ID: ELJ_0035w

 
 

Nya Torg.
Bild ID: ELJ_0015w

 
   

Nya Torg. Nygatan på 1930-talet.

   
   

Nya Torg 2011-07-04. Foto: © Torsten Blomdahl.

   
   


Bild ID: /Gato_758_Nya-Torg. Källa: Hörby i gamla tider och bilder.
   
   


Hörby. Parkeringen bakom Konsum och Posten. Där Persborg ligger idag.
Bild ID: Gato_801_Nya-Torg. Foto: Torsten Blomdahl.
   
   


Nils Andersson (mångsysslare) klistrar upp reklam på Nya torg. Bör vara omkring 1970 då Vw K 70 kom ut.
Bild ID: Gato_852_Nya-Torg Nils Andersson.
Källa: Krister Persson.


Tommy Enarssons moster Astrid Nilsson i unga dar.
Bild ID: Nya_Torg_007. Källa: Tommy Enarsson.
   
   


Nya Torgs julgran 2023.
Bild ID: Nya_Torg_004_Julgran_2023. Källa: Hörby i gamla tider o ilder. Foto: Lise-Lott Andersson.
   

Till toppen av sidan

 

Gato_935_klipp-1700px

Tilbaka till den mindre bilden

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 
   
   

Till toppen av sidan