Venaröd

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

   


Bild ID: Venarod-karta_01. Källa: Min karta, Lantmäteriet
   
   

Bild ID: AKN_029a_Venarod

   

 

 
   

Jag är själv född på granngården till Venaröds (1957 nedlagda) telegrafstation. Tant Gerda var telegrafstationens föreståndarinna fram till dess den lades ner.
Jag bifogar också ett foto taget av professionell fotograf (Fotocentrum eller ev. Altelje Kjäll) i samband med nedläggningen av Venaröds telegrafstation. Föreståndare Gerda Grahn baktill och bredvid henne Siv Roth och sittande vid växelbordet Berit Jönsson. Dessa tre arbetade i skift och såg till att telefon- och telegraftrafiken fungerade dygnet runt.
Christer Nilsson

   
   

Här var det inte tal om några digitala ships och transistorer. Här handlade om att sätta rätt stift i rätt hål. Alla telefonflickor kunde om de ville avlyssna alla samtal, om de ville. FRA var nog inte ens påtänkt på den tiden.

   
   

Fotot visar min födelsegård, Venaröd 3, som den såg ut omkring 1930. Vägen Köinge-Boarp-Huggelseke-Bessinge går på baksidan av stengärdesgården.
Christer Nilsson

F. d. telefonstationen. Foto: Edvard Nilsson.

   
   

Vennaröds telegrafanstalt lades ner lades ner 1957. Här är förmodligen det sista flyttlasset.

Bilden ovan av Gerda Grahn och Knut Nilsson stående framför flyttlasset togs av min far, Olle Nilsson, sedan han hjälpt dem att lasta bohaget på lastbilen. Flytten gick sedan till en lägenhet i Eslöv.
Knut jobbade som chaufför på Eslöv-Hörbys lastbilscentral där han fått låna bilen. För övrigt var Gerda och Knut inte gifta utan "sambor" vilket inte var så vanligt på den tiden.
Gerdas bror Ernst Grahn drev ett tag Gamla Boo kaffeservering mellan Ringsjöarna. Ernst Grahns son, Steve är väl mest känd för sin TV-reklam om "köbekagor" + att han uppträder som trubadur i olika sammanhang.
Christer Nilsson

F. d. telefonstationen. Från vänster: Maria Veberg-Nilsson, Gerda Grahn, Oskar Veberg, Gunnar Veberg m.fl. Barnen Eva och Lennart. Foto Oskar Nilsson: Önneköp

F.d. telefonstationen. Från vänster: Maria Veberg-Nilsson, Gerda Grahn. Foto: Edvard Nilsson

   

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr