Råbygatan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr
 

Råbygatan i äldre tider

Ombyggnaden av Råbygtatn 2009

 

 

Råbygatan i äldre tider  

Thuvessons, Råbygatan. Foto: © Torsten Blomdahl.                                                                               Bild ID: Rabyg_2018_002

   
   

Spoletorp, Råbygatan. Foto: © Torsten Blomdahl.
Bild ID: Rabyg_2018_001

Lindqvistska fastigheten Råbygatan Även spannmålsaffär
Bild ID: HH_3060w. Foto: © Henry Holm.

   
   

Foto: Från Henry Holms arkiv.                                                                                                                                      Bild ID:2948

   
   

Lantbrukare Martin Olssons gård, Råbygatan 25, Hörby.
bakgrunden skymtar Hörbyån. Till vänster syns, Spoletorp. I förgrunden ligger lantbrukare Henning Nilssons gård. Bilden är troligen från slutet av 1940-talet.
Bilden ställd till vårt förfogande av Lennart Westerlund, Malmö, f.d. Hörbybo.

Thorssonska gården.

 

Lindqviska fastigheten Råbygatan
Bild ID: HH_3131w. Foto: Henry Holm.

Victoria Benedictssons, alias Ernst Ahlgrens  bokar, som ligger i parken vid hennes hus på Råbygatan.

Hörby, Ernst Ahlgrens bokar, skriver man på vykortet.

   
   

Kvarnviks kvarn på Råbygatan. Granne med sjukhuset. Under 1950 och 1960-talet fanns en tvättinrättning i en av byggnaderna. I slutet av 1960-talet brann en del av byggnaden ned. I den kvarvarande byggnaden fanns Trensums musteri.

Råbygatan. Ett gammalt hus i förgrunden, en herre som står och blickar ut över vägen som ser ut som lervälling.

   
   

Råbygatan i Hörby. Så här såg det ut i svunnen tid. Ett hästekipage kommer stilla och lugnt körande. Bakom står en liten tösabit och betraktar ekipaget. Tösabiten heter Ester senare gift med Hjalmar Henriksson. Ekipaget hon tittar på är skrothandlare ”Vitto” med sin vita häst.

Flera gårdar fanns inne i centrala Hörby i början på 1900-talet. Den här gården Nr 23, fanns i korsningen Råbygatan- Ystadsvägen. Gården uppfördes i slutet av 1700-talet och revs 1912, då nya byggnader byggdes. Här ligger numera ett tvåvåningshus och intill finns Fogelbergs skor.

   
   

Råbygatan, våren 1903. Huset vid krysset på bilden är Peterssons Heminredning. Fastigheten närmast till vänster inrymde Peterssons Färghandel . I våra dagar har Bilkompaniet hållit till där och nu är det Nya Cykel - och Finmekaniska Verkstaden. Huset nedanför har inrymd ett bageri en gång i tiden.

Året är 1903. Peterssons Möbelaffär lämnade S:t Olofsgatan och flyttade in i den nuvarande fastigheten vid Råbygatan. År 1903 byggdes det huset om rejält och på bilden poserar Byggnadsarbetarna för fotografen.

   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   

Råbygatan till vänster garvare Hallkvists hus. Läderaffären övertogs av sonen Algot Hallkvist sedermera av dennes änka. Rakt fram Carl Lindkvists hus. (tidigare Sven Thorssons fastighet). Till höger målare J M Peterssons fastighet senare Fritz Petersson och därefter Yngve Petersson.

Råbyvägen. Den vita byggnad, är lasarettet, och huset vid vägkanten invid ån beboddes av Nils Strand, som var mjölnare å Kvarnvik. Omkring 1935 – 1940.

 

   
   

Råbygatan, Axel Martin Olssons gård.

Detta är Strand som inspekterar ån. Hans hus ligger bakom det är huset vi sett på många foto som brandkåren fick i uppdrag att bränna ner många år efter. Huset på andra sidan ån är Hörby lasaretts gamla tvätteri
Se bilder om Hörby brandkår och brandstation under länken "Brandkår".

   
   

Året är 1900.

Råbygatan från öster. På den vänstra sidan fanns Peterssons Färg och mitt över gatan Hallqvists läder som ännu fungerar som läderaffär. Bortom fanns Peterssons Möbler. Denna bild tagen omkring 1920.

   
   

1895-1900. En vinterdag på Råbygatan i Hörby, där den gamla Gästgivaregården finns med. Huset vid höger sida är AB Ljungbergs eftr. Ljungberg avled 1895, varför bilden är ganska gammal.

   
   

Kvarnvik

Kvarn nr. 16 avser väl Alfred och Ingvar Perssons kvarn på St. Olofsgatan, även kallad Benstampen eller Kvarntorp kvarn.

   

Råbygatan. Utsikt från ån. Husgaveln till höger är Gösta Tuvessons lantgård, samt i bakgrunden på samma sida Stampa möllan eller kvarn nr 16. Idag ägd av Ingvar Persson.

   
   
   
   

Året är omkring 1988. Hörnan Råbygatan/Ystadvägen, där Modepunkten finns idag. OBS! Tunnorna på rad bakom herrarna. Detta var brandtunnor med vatten i. Brandstationen, ett litet hus som hade plats med en brandspruta låg tvärs över gatan vid ån. Idag finns på samma plats en stor gran. Eller granne med 36:an Lars Svenssons bostad. Ingegärd Olofssons  far är en av herrarna på bilden och han är född 1888.

Bron vid Vårdcentralen 1825.

   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   
   
   

Råbygatan. Denna bild föreställer baksidan å fastigheten, som idag rymmer Peterssons Heminredning, och vars trädgård är vida berömd.

Omkring 1910-1960

   
   

1860-1892

 

Jag tycker mej känna igen huset på Råbygatan på hörnet med Brännerigatan, sedermera Sankt Olofsgatan, närmast från höger i bilden. Jämför gärna med den nya bilden ovan.

Mitt emot det Thorssonska huset på Råbygatan står den lägenheten, här visad i nutida skick, där Sadelmakare Rosvall hade sin verkstad. Han var en skicklig yrkesman med bred kunnighet som annonsen antyder, och nog skulle jag vara intresserad i hans handgjorda portföljer, om min tidsmaskin hade fungerat. Men framför allt var han en vänlig, frikostig själ som inte höll tillbaka för att skänka läderbitar och ge allehanda råd till oss scouter för att göra hölster till kompas, och kniv, och säten för hopfällbara stolar, och till och med att klä loggboken med. För det ska han ha stor tack, var han nu är. Om hans dopnamn är Folke  så kunde han mycket väl vara en av dem berömda Giraldos Brothers, som man kan läsa om här på Gammalstorp.se, och om inte i varje fall besläktad ty Folke var sadelmakare liksom denne Rosvall även om han en gång startade hos Möllers sadelmakeri.
Text: © Leif Blumenau.

   
   

Hus Hörby 1979-09-24. Förmodligen Råbygatans mynning till Kungsgatan/Råbyvägen.
Bild ID: HH_3238. Foto: Henry Holm.

 
   
   

Råbygatan 1957-08-21 Emil Flygare Fogelbergs skor
Bild ID: HH_3196. Foto: Henry Holm.

   

Till toppen av sidan

 

 

   Ombyggnaden av Råbygtatn 2009

Här lite nyare bilder från Råbygatan. Ombyggnaden 2009.
Foto: © Roland Pedersen.

Foto: © Roland Pedersen.

   
   

Foto: © Roland Pedersen.

Foto: © Roland Pedersen.

   
   

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-06-16
Bild ID: 0006

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-06-16
Bild ID: 00067

Bild ID: 00066  
   

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-07-04
Bild ID: 00064

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-07-04
Bild ID: 00065

   
   

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-05-28
Bild ID: 00068

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-07-04
Bild ID: 00069

   
   

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-07-04
Bild ID: 00062

Foto: © Torsten Blomdahl 2009-07-04
Bild ID: 00063

   

Bleckhornen från Lund spelade och publiken fick även se en dansuppvisning. Besökarna fick ballonger och glass. Kommunalrådet Lars Ahlkvist (m) höll ett invigningstal och klippte det blå-gula bandet.
Som avslutning anordnades en modevisning. Ina Nilsson och Anna-Lisa Hansson är två Hörbybor som var med vid invigningen av Råbygatan, som numera är en så kallad gångfartsgata.
Textkälla: 5/7-2009 Skånska Dagbladet.

   

Till toppen av sidan

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

 
   
   

Till toppen av sidan