Om gammalstorp.se

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr
Kontakt

 

 

Information om hemsidan
och dess målsättning

Så här började det
Hemsidan föddes i december 2012, som ett fritidsprojekt för en pensionerad fotograf och orginalare, som i någon mån vill hålla sina tidigare yrkeskunskaper någorlunda flytande även efter arbetslivet. Vad kan då vara bättre än att engagera sig i sin hemby. Dock har jag tidigare varit en pendlare, som på morgonen försvann till storstaden Malmö för att försörja mig och åter på kvällen till landet för att få lugnet
Numera använder jag och min fru vår tid till att "bara vara" i vår underbara natur, som vi har här, inte bara i Gammalstorp utan i hela Mellanskåne.
Att bli accepterad som "invandrad" har tagit sin tid – lite över 30 år – men jag känner nu att vi kommit över tröskeln och att vi är en i "högen".

Hemsidan
Hemsidan är inte på något sätt tänkt som en personlig hemsida, utan tvärtom –  förhoppningen är att folket i bygden, men även de som bor på annat håll skall ta den till sig och vara en del av den. I den bemärkelsen att man hjälper till med idéer, synpunkter och ställer gamla bilder, text och material till förfogande, till vår avdelning "gamla bilder från trakten", där många redan fått mycket glädje och nostalgi, kanske från saker som var på väg att glömmas bort mer kommer.
I april 2017 hade vi strax över 15.000! bilder och 90%  av dessa är gamla bilder från bygden, som kommer från alla möjliga, och omöjliga håll. Bildantalet växer dramatiskt snabbt och vi som arbetar med detta har svårt att hålla takten. I mars 2018 fanns det 17.500 bilder på sidan.

De två avdelningarna jag började på –  Victoria Benedictsson och Fulltofta Torpruiner blev redan på kort tid något ut över det vanliga. Detta tack vare all hjälp av kunniga personer som jag fått kontakt med och ställt sig till hemsidans förfogande.  Detta resulterade i att både Victoria Benediktsson och Torpruiner i Fulltofta fick var sin helt egen (domän) hemsida, som specialiserats i vardera ämnet. Mina medarbetar på dessa två hemsidor är verkligen proffs och detta har resulterat i uppgifter och fakta som aldrig tidigare varit kända.

Jag hoppas verkligen att man bortser från "by-revirtänkandet", som tyvärr finns på sina ställen och istället känner sig välkommen på hemsidan, eftersom den vänder sig till närområdet, oavsett vem man är och var man bor.

Hemsidan måste ha ett namn och detta blev Gammalstorp av den enkla anledningen att jag bor just här. Men oavsett namnet vänder den sig precis lika mycket till närområdet och byarna runt omkring. I dag har hela kommunen blivit vårt arbetsfält.

I dag är hemsidan etablerad och har på dessa sex år blivit en självklar portal att använda när man vill se och få information om gamla bilder från trakten. Den användes både av privatpersoner, föreningar och av yrkesfolk.

Eftersom jag är inflyttad, även om det nu gått många år har jag klart inte den kunskapen om historiken, som den infödda befolkningen i området – därför är jag i mycket stort behov att att få stöd av er som är "himmaifro". Att läsa sig till historik är en sak, men att få det direkt från källan, av levande engagerade människor är en helt annan.
Så ni som har material och bilder om gamla tider, från Hörby kommun – sitt inte och håll på dessa i era "skokartonger", utan låt oss alla kunna ta del av detta. För visst finns det material. Allting vi lånar för skanning eller avskrift lämnas naturligtvis tillbaka i exakt samma skick som vi fick det.

Hemsidan förmedlar information
Hemsidan kommer förhoppningsvis alltid att vara uppdateras och aktuell. För att klara detta måste sidan vara uppbyggd på ett enkelt och logiskt sätt, som gör den lätt att sköta, uppdatera och administrera.
Genom denna filosofi, blir sidan också enkel att använda för besökarna, utan att man skall behöva vara "datanörd".
Därför är i stort sett alla dessa moderniteter, som blinkade text, animeringar, blixt ljus, övertoningar och andra konstigheter som finns på många hemsidor i princip bannlysta. www.gammalstorp.se  skall förmedla snabb, enkel och rak information, utan konstigheter, och man skall inte behöva vara något proffs för att navigera sig genom sidorna. Inte heller skall man behöva lägga ut pengar på den absolut senaste tekniken. Gammalstorp.se fungerar även med äldre webbläsare och man behöver inte betala för ett supersnabbt bredband för att kunna tillgodogöra sig materialet. Även om naturligtvis ett snabbt bredband eller fiber är drömmen att både arbeta med och som betraktare få fram bilderna supersnabbt på skärmen – men tänk att många som finns på landsbygden där fiber fortfarande inte finns på många håll, hos mig finns det inte och ingen vet när det kommer Kommun och stat "snackar" mycket om ett digitaliserat Sverige, men vi är ljusår ifrån att täcka upp för alla vita ytor.

Allt för många byar, föreningar och företag har så "märkvärdiga" hemsidor att ingen kan eller ens orkar upprätthålla ordningen på dem. Och skulle någon annan behöva ta över är det helt kört. Men oavsett anledning, är det bättre att ingen hemsida ha, än en som inte sköts.

Hos oss går du bara till länken "uppdateringar", så ser du direkt i datumordning vad som hänt sedan du var uppkopplad sist.

 

Uppdatering av uppgifter mars 2018
Idag har gammalstorp.se många som sänder bilder, text och information till oss. Tyvärr började vi inte omgående med vår länk Tack för hjälpen där vi listar alla de som hjälper oss. men tyvärr kan vi säkert ha missat någon och vi började först långt efter att hemsidan startat.
Anledningen är helt enkelt att vi inte ens kunnat gissa att hemsidan skulle få den uppmärksamheten som den fått.

Vi skriver nu 2018, sex år efter starten är vi ungefär 10 personer som ständigt på ett eller annat sätt jobbar aktivt med sidan. Till detta kommer då alal de som hjälper oss med bilder och material.

 

Hörbys kulturpris 2104 till gammalstorp.se
I december 2014 tilldelades vi Hörby kommuns kulturpris för vårt arbete med gamla bilder. Detta sporrade oss klart att fortsätta och bli ännu mer aktiva på att leta fram vad som finns på vindar, källare, skokartonger och var nu gamla bilder kan ligga.
Det är egentligen detta letande, som är det verkliga jobbet. Att få fram bilder och uppgifter är det som är tidskrävande. När väl bilden finns tillgänglig är det tekniska bara en formsak.

Vad  jag och mina närmaste medarbetare verkligen uppskattar är att även tidigare kulturpristagare tagit till sig gammalstorp.se och är idag en självklar del i verksamheten.

 

 

7 av Hörbys kulturpristagare arbetar idag  tillsammans med gammalstorp.se på ett eller annat sätt.

1987
Birgitta Svensson

Musikalen om Victoria

Birgitta är en allkonstnär och har producerat massor av saker. Men på hemsidan här och på Victoria Benedictssons hemsida är hon regissör, manusförfattare och drivkraften bakom skolpjäsen om Victoria.

2004
Henry Olsson
(postum)
Länk till delar av boken

Vi har fått tillstånd av Elsie Olsson att använda material från boken "Berättelsen om Hörbys förvandling under de senaste 150 åren".

2007
Torsten Blomdahl

 

Torsten är en känd Hörbyfotograf och du kan se en presentation av honom under "Fotografer i bygden"

Torsten har bidragit med många bilder på gammalstorp.se av alla de olika slag.

Ett ämne är den Musical som Birgitta Svensson satte upp 1988, där Torsten fotograferat alla skådespelarna.

2008
Hörby Blåsorkester

www.horbyblasorkester.se

2009
 Bodil Pedersen

Torpruiner i Fulltofta

Bodil Pedersen fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sina kartläggningar av torpruinerna ute vid Fulltofta, och av människorna som bodde i dem.

2012
 Bertil Stridh

Ola Ols museum

Sedan 1995 har Bertil Stridh låtit ett fönster till den lokala historien vara öppet i sitt bygdemuseum. Här har Bertil samlat gamla ting från 1700-talet och framåt, där de flesta föremålen är från trakten.

2014
Fred Lundberg

Idag 2018 över
17 500 gamla bilder
från Hörby kommun

Fred Lundberg fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sin hemsida som innehöll (då 2014) mer än 6.5000 gamla bilder från Hörby kommun – och fler kommer.

 

 

 

Till toppen av sidan

 

Kontaktlistan mot brott
 En lista som helt klart fungerar

 

En annan avdelning, som vi anser som viktig och nyttig på hemsidan, och som på kort tid fått många att delta är vår "Kontaktlista mot brott". Läs mer genom att klicka på länken, och har du inte anmält dig redan, så gör det nu.
I mars 2015 var vi 101 personer på listan och via en av våra grannbyar sändes meddelande ut till ytterliggare 70 stycken. Så vi börjar närma oss 200 personer som har ögonen öppna och öronen på helspänn när det blir konstigheter.
Det finns alltid människor som inte vill hjälpa, varken sig själv eller andra, och de kan vi aldrig göra något åt. Men alla vi andra kan hjälpas åt.

Och Du – som redan är med och tror på detta. Värva och påverka dina grannar och kompisar om de inte är med. För naturligtvis är det så, att ju fler ögon och öron som hör och ser – ju mer får vi reda på vad som händer omkring oss.
En av tjuvar och brottslingars värsta fiende är nyfiken lokalbefolkning.

Kontakta oss
Kontakta oss jättegärna på info@gammalstorp.se om du vill bidra och förmedla något. E-posten läses minst en gång varje dag, oftast flera. Vår målsättning är att svara på e-posten direkt när vi öppnat den, det vill säga, det man kallar vändande post. Men absolut senast inom 24 timmar.

 

OBS!
Tänk på att skriva något vi förstår i ämnesrutan i det e-postmeddelande du sänder, så vi vet vad det handlar om.
Detta beroende på att kryptiska avsändare, som inte kan identifieras obönhörligen hamnar i papperskorgen utan att öppnas eller läsas. Även om vi använder kanske det mest etablerade och kompletta antivirusprogram för att skydda datorn och dess innehåll är ingenting säkert när det gäller denna teknik. Man kan på bara någon bråkdel av sekund förstöra allt i datorn, om man skulle råka få in virus, maskar och allt vad "mög" det finns.

När man är engagerad och håller på med föreningsarbete och ideella saker, kanske i flera olika föreningar kan det ibland bli lite frustrerande när "alla ringer – alltid", och på alla konstiga tider på dygnet.
Även hur kul vi än tycker detta är, finns det ändå ett liv bortom tangentbordet. Därför är vi något restriktiva med att lämna ut telefonnummer, även om dessa lätt kan hittas i telefonkatalogen eller via nätet för dem som vill.

Men vi hoppas att e-posten skall användas i första hand vilket är ett perfekt sätt att kommunicera på, när det inte är absolut akut.
Avsändaren skriver och sänder sin e-post när det passar. Mottagaren ser det direkt när e-posten öppnas och kan lätt besvaras.

Med hopp om att hemsidan skall tilltala "folket i bygden"
och att många vill ställa upp med hjälp så vi tillsammans
kan skapa en intressant mötesplats för vårt närområde.

Vänligen
Fred Lundberg

 
 

Till toppen av sidan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr
Kontakt