Toppen

Karnas backe

Startsida Gamla bilder Hörby tätort Kontakt Uppdateringar
Lokala företag och verksamheter från förr länkar som inte passar in på orter och branscher

 

Karnas backe med Hörbys tivoli

Insläppet till Tivolit till vänster sonen Nils och mamma Hilda Martinsson.
Foto: Carl Martinsson.  

   
   


Hörby Tivoli 1906.
Bild ID: Gato_902_Horby-Tivoli. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Ingemar Olofsson.
   
   

Karnas backe en vinterdag 1912. Hörby tivoli hade vid denna tid inte startat.

   
   

Sommar i Karnas backe 1916. Carl Lindhagen håller en föreläsning, som uppenbart dragit mycket folk.
Bild ID_ Karnas-Backe_52. Foto: Carl Martinsson.    

   
   


Karnas Backe 15 februari 2024. Fotograferat från ungefär samma plats som dengamla bilden ovan.
Biuld ID: Karnas-Backe_60_feb-2024. Foto: © Fred Lundberg.
   
   


Karnas Backe 15 februari 2024. En dramatisk skillnad mot när Karnas backe var en festplats för byns och omnejdens folk.
Biuld ID: Karnas-Backe_61_feb-2024. Foto: © Fred Lundberg.
   
   

1:a maj i Karnas backe omkring 1920.
Foto: Carl Martinsson.  

   
   

En vanlig syn på den tiden. Demonstrationerna började i Hörby centrum och sedan gick man till Karnas backe för att slutföra manifestationen.
Foto: Carl Martinsson.  

   
   

Tomt i backen, men på kullen syns serveringen och till höger i bild tombolaståndet, en byggnad som det sägs att man köpt från Baltiska utställningen. Kan det möjligtvis vara den som man skymtar på bilden här under som är just från Baltiska utställningen 1914.
Foto: Carl Martinsson.  

   
   

Baltiska utställningen i Malmö 1914.

   
   

Dansrotundan är nu under tak och vi talar om mitten av 1930-talet. Tombolan lotteriverksamheten har nu hamnat vid biljettförsäljningen till dansbanan. Fru Hilda Martinsson på promenad med dottern Ingegärd och sonen Nils framme vid dansbanan. Det lilla huset till vänster med kupol blev inköpt från Baltiska utställningen i Malmö år 1914.
Foto: Carl Martinsson.

Anm: Det finns andra dokument i omlopp bl. a. någon årsbok där man anger att den lilla personen på bilden är Nils. Detta stämmer inte, det är dottern Ingegärd, som är med på bilden. Tyvärr är inte Ingegärd Olofsson som hon hette som gift är inte  med oss mer men hon kommer alltid att ha en länk hos oss.
Ingegärd var en trogen inlämnare av gamla bilder och hon har försett oss med massor av intressanta fotografier.

Till Ingegärd Olofssons egen sida hos gammalstorp.se

   
   
Här nedan kan du läsa tre intressanta berättelser om Karnas backe, och om rätt Karna som gav dess namn. Av Per-Gunnar Mörck.
Del 1                      Del 2                      Del 3 
   
Det finns nog ingen 100 % klar bild om vilken version som är den "rätta" om Karna. Det kan till och med vara så att de två Karna, som var ett vanligt namn på den tiden, har under olika tidsepoker "gett sitt namn till stället".
Redax anm.
 Avskrift av Lokaltidningen  14 okt. 2019                                                      
   
   
   

Karna Persson och ev. hennes make Hans Persson?
OBS! Det finns olika uppgifter vem dessa två är.

Hörby Tivoli eller Karnas Backe
Hörby Tivoli eller Karnas Backe ”Nya” Hörby Tivoli nämndes ibland eftersom Thorshill hade samma namn på sitt tivoli men det lades ner år 1914. Därför blev det Hörby Tivoli med start den 2 maj 1915 som sedan i folkmun kallats för Karnas Backe. Här arbetade servitrisen Karna Andersdotter. Hon var en populär servitris på serveringen i backen som hade två långa trappor upp från dansbanan/banorna.
Karna var född 1852 och bodde på Stattena nr 2 Hörby 15 i ett litet gathus som inte låg så långt ifrån arbetsplatsen.
Bodil Pedersen.
Källa: Mellersta Skåne tidningsarkiv, annonser 1915, 1917, 1920, 1925 och intervjuer med äldre personer släktingar.
   
   

Tyvärr fick vi inte länken att fungera till tidningen, så detta är en skanning från papperstidningen.

   
   

Bygget som kom av sig – som tur var

Nedan rader är plockade från Skånskan den 17/3-2017.
En utescen ska byggas i Karnas backe för 5,7 miljoner kronor. 166 fasta sittplatser ställs samtidigt i ordning. Det har en oenig kommunstyrelse beslutat.
– Det känns jätteroligt att vi nu har fått igenom detta. Vi knyter ihop kultursäcken med de historiska traditionerna i Karnas backe, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Beslutet i kommunstyrelsen om att säga ja till satsningen var oenigt. SD, SPI och M yrkade avslag på förslaget.
Moderaterna tycker att mångmiljonsatsningen på en scen i Karnas backe ska läggas på is.
– Pengarna kan med fördel prioriteras för en upprustning av Lågehallarna istället. Det är poltikens uppgift att prioritera skattemedlen där behoven är som störst, säger Eva Lindholm, gruppledare för Moderaterna i Hörby kommun.
Bild ID: Karnas_backe_kommunbild_01. Textkälla: 2017-03-17 Skånska dagbladet.

   
   

Bild ID: Karnas_backe_kommunbild_02

   
   

Kartdata från © Google 2919

   
   

Karta över Karnas backe.
Publiceras med tillstånd från © Frosta OK.

   
   

Den första annons i Mellersta Skåne då man skulle öppna Hörby Tivoli. Utbudet av nöje var stort och av olika slag samt åldersgrupper.
Tidningsannons berättar att Hörby Tivoli öppnar den1:e maj 1915 och att det är under ny ledning.
Bild ID: E0892.

Hörby Tivoli öppnade inte den 1 maj 1915 som utannonserades första annonsen. Utan det blev den 2 maj 1915 orsaken finns i annonsen.
Invigningen enligt annonsen här till vänster, fick flyttas fram till dagen efter. Elinstallationerna på tivolit fungerade inte som de skulle. Året är 1915.
Bild ID: E0894.

   
   

Bild ID: E0905.

Bild ID: E0906.

   
   

Bild ID: E0910.

Bild ID: E0914.

   
   

Bild ID: E0907.

Bild ID: E0909.

   
   

Bild ID: E0916.

Bild ID: E0917.

   
   

Bild ID: E0918.

Bild ID: E0919.

   
   

Bild ID: E0943.

Bild ID: E0944.

   
   

Bild ID: Horby_tivoli_10.

1 Maj Demonstration i Karnas backe. Annons Mellersta Skåne

   
   

Bild ID: E0945.

 
   
   

 

   
Skånska Lasse
Var bl. a. en av de kända artister som uppträdde på Karnas backe. Född 8 juni 1880. Död 30 juni 1937, så han blev bara 57 år gammal. Theodor Lorentz Larsson, född 8 juni 1880 i byn Gylle på Söderslätt (nuvarande Trelleborgs kommun), död 30 juni 1937 i Mjölby, var en svensk bondkomiker och visdiktare. Han var verksam under artistnamnet och pseudonymen Skånska Lasse.

Larsson arbetade som möbelsnickare i Malmö, och efter en kortare period i Stockholm flyttade han till Mjölby där han fick anställning vid en möbelfabrik. Han berättade själv att när han kom på ett roligt rim skrev han upp det på ett hyvelspån och stoppade det i fickan.
Det var under tiden i Mjölby han inledde sin bana som bondkomiker. Han uppträdde ofta i långrock och blommig väst, spelande på sitt dragspel. Han utvecklade en talang för att skriva tillfällighetstexter om dagsaktuella händelser.

Bland sånger som Skånska Lasse skrev på 1920-talet var Johan på Snippen och Elektricitetsvisan. En staty av honom i brons, skapad av konstnären K.G. Bejemark, invigdes i Kvarnparken i Mjölby år 1987 och en restaurang i staden bär hans namn.
Larsson var gift två gånger och blev far till elva barn. Flera av dem blev också artister, bland andra Nils ("Lasse Mollby" 1907–1971), Margit (1909–1987), Walter ("Skånska Lasse J:r"), Rolf, Gun, Harry (1912–1967), Gunnar (1924 –) och Stig (1929 –).
   
   

Skånska Lasse.

Skånska Lasse besökte inte bara Skånska festplaster.

   
   


Båda foton (nedan) är från Karnas backe. Där har nämligen varit två dansbanor, en billigare peng på den ena och dyrare på den andra då man fick lösa dansbiljett. Bilden ovan med rutigt golv på dansbanan är ett schackbräde och barnen är utklädda till schackpjäser.
Detta spel hade man en gång i veckan.
   
   


Henry Olsson har skrivit om Rosvall i sin blå bok att de tränade mycket i Karnas backe. På vintern lånade de Karnas servering som låg uppe på backen. Som synes i vänstra delen av bilden så håller man på att träna eller sätta upp sina höga master.
Karnas-Backe_59  

Stort möte Hörby Tivoli Thorshill.

   
   


Vi har fått olika uppgifter om bilden och vilka som är med.
Tyvärr finns det många gånger väldigt olika uppgifter om Karnas backe, dess historia och de människor som hade anknytning dit. Som vanligt när det gäller sådant här har alla uppgiftslämnare "rätt" och alla andra "fel". Ibland är det också så att egentligen vet ingen någonting, utan det är bara hörsägen genom åren och generationerna. Ibland också felaktiga fakta i tidigare böcker/skrifter, som följer med.
Vi kan så klart inte avgöra vad som är rätt eller fel, därför publicerar vi som i detta fall båda uppgifterna. Just här är det två "trovärdiga" aktörer, som har vitt skilda uppgifter? Någon som egentligen vet – och inte tror?
Bild ID: Karnas-Backe_59
   
   

Uppgifter från Hörby museum Serveringsbyggnaden på 1920-talet. Framför trappan i vit blus och svart kjol står Emma Andersson föreståndarinna för  serveringen flankerad av Elof Andersson samt Ida Andersson (i hembygds-dräkt) och Gerda Andersson. Längre bort flickan Anna Nilsson.
Sittande under tak kan man urskilja tolv uppklädda herrar varav hälften bär den så populära halmhatten - en säker säsongsmarkör för en gentleman.

Uppgifter från Hembygdsföreningen.
Paret längst till vänster i vit blus och svart lång kjol är servitrisen Karna Persson. Det kan vara hennes make Hans Persson som står sidan om. Hon/de bodde ett stenkast från Karnas backe på Stattena 2

Delförstoring av bilden ovan. Karna Persson och ev. hennes make Hans Persson?

   
   

Här bodde den kända och omtyckte servitrisen Karna Andersdotter. Även om historian nu visat att det var en annan Karna som gav det egentliga namnet till Karnas backe, så kommer  Karna Andersdotter för alltid att vara förknippat med "backen".
Publiceras med tillstånd från © Frosta OK.

   
   

1910 annonserade Hörby Tivoli om en flygmaskin i samband med sommarfesten för insamling av pengar till kallbadhuset. Vid den tiden fanns endast ett "riktigt" flygplan i Sverige, dock ickeflygande i Landskrona. Text: Per-Gunnar Mörck.

   
   

Karnas backar. Bilden tagen från backen ner mot dansbanan.
Bild ID: HH_3340

   
   

Karnas backar, delförstoring av HH_3340
Bild ID: HH_3340a

Karnas backar, delförstoring av HH_3340
Bild ID: HH_3340b

   
   

Karnas backar, delförstoring av HH_3340
Bild ID: HH_3340c

 
   
   

En friluftsdag för skolbarn i Karnas backe.

 

 

Karnas backe: Dansbanan

 

 

Entrén till Hörby Tivoli som byggdes av bagare Nils August Leijon år 1914. Han arrenderade marken av syssloman Oskar Apelgren. Andra ägare till tivolit har varit fru S. Persson samt Folke Nilsson. Tivolit kallades allmänt för ”Karnas backe" efter en servitris som hette Karna. Många fina orkestrar spelade här genom åren.

   
   

Dansbanan i Karnas backe.

Festfolk i Karnas backe.

   
   

Grisjakten 1894.

 

1 maj 1915. Demonstration med avslutande maj-fest på Hörby Tivoli.

   
   

Okänd ung dam med sin hund.

Skidtävling 1931 i Tivoli Karnas backe. Skidsport utövades länge i Hörby men på 1950-talet gick den över till Satserup där terrängen var bättre.

   
   

Ett gäng herrar på sluttningen vid Karnas backe.

   
   

Trappan i Karnasbacke från Tivolit upp till Karnas servering på backen. Foto: Ingegärd Olofsson.



Hörby Tivoli, idag mest kallat för Karnas backe.
Bild ID: GATO_303
   
   


Demonstration i Karnas backe


Uppe på backen fanns ett långt hus där det fanns en servering där b1.a. "Karna" serverade. Vintertid tränade bröderna Rosvall (Giraldos Brothers) lindans här när det inte var upptaget för dans.

 

 

 

 
   

Karnas backe. Bagaremästare Nils August Leijon var med en kompanjon och inhandlade från Baltiska utställningen i Malmö 1914 två dansbanor för att bygga Hörby Tivoli som sedan blev Karnasbacke. De två dansbanorna hade olika pris på dansbiljetterna.
Bild ID: ELJ_0057w

 

 

 Lite historia om Karnas backe © Henry Olsson 

 

Från tivoli och dansbana till rekreationsområde.
av Bodil Pedersen och Dagny Åkesson.

   
   
Om Karnas Backe av Hörby museum

 
   

Bild ID: ROS_0205_tidningsklipp.

   
   
   

 

Till toppen av sidan

 

Startsida Gamla bilder Hörby tätort Kontakt Uppdateringar
Lokala företag och verksamheter från förr länkar som inte passar in på orter och branscher

 

 
   
   

Till toppen av sidan