Nygatan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Uppdateringarna

Till menyn presentation av lokala företag/verksamheter från förr

Diverse länkar som inte passar in på, orter eller branscher

 

   


Nygatan.
Bild ID: Gato_756_Nygatan
   
   


Nygatan.
Bild ID: KH_012 
   
   


Nygatan 1950-tal. Ebbas Condis till höger i bilden.
Bild ID: GATO_489_Nygatan
   
   


Nygatan.
Bild ID: Gato_673
   
   

Nygatan. Året är 1931.
Foto: Carl Martinsson, i privat ägo Ingegärd Olofsson.

Nygatan, fastigheten Nygatan – Prostgatan ägdes av slaktare Ericsson. Café och Konditori Svea drevs av Ester och Edith From, som sedermera flyttade till Gamla Torg. 1931 övertog Ebba Cederström Café och Konditoriet. Axel Perssons sadelmakeri fanns i källaren.
Foto: Carl Martinsson, i privat ägo Ingegärd Olofsso.

   
   


Nygatan från Gamla Torg upp till järnvägsstationen. Året är 1905 i Hörby.
Vänster sida: 1. Lundbergs beklädnadsaffär. (nu Sions fastighet). 2. Bokhan A. Kockum - Axelina. 3. Palms Hatt och Mössaffär, en Urmakare. Höger sida: 1. Olssons Järnhandel
Bild ID: Nygan_001
   
   

Stensättning Nygatan. Fotograf Carl Martinsson privat ägo Ingegärd Olofsson.

   
   


Original fotot. Nedan två Kolorerade varianter.
Nygatan 1910 vykort. Nygatan mot stationen vid Gamla Torg. Byggnaden till höger finns än i dag. Den ersatte ”Höga hus” som revs 1894. ”Höga hus” inrymde bl. a. Hörby Posten. Foto: O Haldin.
   
   
   
   

Ett fantastiskt arbete genom att kolorera en svartvit bild. Krävde stor yrkesskicklighet.

På skylten till vänster står A.J. Samuelsson Speceri- & Diverseaffär. Ägare Anders Johansson Samuelsson, enligt församlingsboken flyttade han 15/10 1906 till Häglinge.
Anders Johansson Samuelsson var född 25/3 1875 i Tolånga död 14/5 1952 i Malmö, gifte sig 20/4 1907 med Johanna Andersdotter född 14/12 1869 i Ullstorp död 25/11 1946. De fick sonen John-Erik född 2/12 1909 död 11/12 2000 i Malmö.
Man ser också skylten till Oscar Palms Hatt & Möss affär. Peter Oscar Palm föddes 3/3 1873 i Fogdarp Bosjöklosters församling gifte sig 28/12 1902 med Emma Hallqvist född 15/6 1882 i Lyby församling. Textfakta tagit från bygdeband.se.
Foto: O Haldin.

   
   

Nygatan – Gamla Torg. Järnhandlare Olssons hörna, nuvarande Kreditbanken.

Hörnet Nygatan – Prostgatan. Nils Martinsson på rymmen. Hasse Nilsson på tre hjulningen. Elektriker Knut Andersson i samspråk med sadelmakare Rosvall.

   
   
 
Varuhuset, vid Nya Torg, på hörnet av Nygatan och Torggatan.

Varuhuset, vid Nya Torg, på hörnet av Nygatan och Torggatan.

Varuhuset, vid Nya Torg, på hörnet av Nygatan och Torggatan. En liten del av Kristinas fastighet syns till vänster, kanske renoverad och hyste redan då Beklädnadsmagasinet på framsidan och hennes servering på baksidan och ovanpå. Varuhuset ägdes från 1930 till 1950-talet av köpman Därtner, vars familj bodde i det gula tegelhuset på hörnet av E. Ahlgrensgatan och Bollhusgatan.
   
   


Nygatan. Årtal okänt. Nygatan från Nya Torg mot Gamla Torg. Troligt är att denna bild är förlagan till julkortet här nedan.
Affären till vänster med Pellerin reklam är Lijas och han hade en vit/vinröd Ford Taunus 17M av årsmodell 1959. Carl-Gustav Liljas fru hette Greta och var en fantastiskt vacker kvinna! Barnen heter Åke, Margareta och Ingrid, Åke blev veterinär.

Bild ID: GATO_316. Kompleterande texter av Tommy Svensson, Lillemor Gerdin och Inger Marira Reis.
   
   

Tomtar i gatan ett julkort från Hörby. Kan förlagan till vykortet vara bilden här till höger? Konstnär: Okänd, men sökes.

Här kan du läsa lite om Hörbykonstnärer.   Författare: Postum © Henry Holm. Vi har ett generellt tillstånd från arvingarna till Henry Holm att få lov att publicera alla hans artiklar på gammalstorp.se. De har fortfarande upphovsrätten kvar, vilket betyder att tillstånd krävs.
 
   

Nygatan 1931. Foto: Carl Martinsson, i privat ägo Ingegärd Olofsson

   
   

En livsmedelsaffär med olika ägare tills fastigheten och livsmedelsaffären såldes till Åke och Aina Ekstrand på 1930-talet och hade den i många år. Huset finns kvar och affären innehar skor i denna delen den ingår i affären Hörby Lågpris.
Bilden tillsänd oss av Per landin.

   
   

Översvämning i hörnet av Nygatan-Torggatan den 16/8 1945.
Foto: Ingegärd Olofsson.

Översvämning i hörnet av Nygatan-Torggatan den 16/8 1945.
Foto: Ingegärd Olofsson.

   
   

Översvämning i hörnet av Nygatan-Torggatan den 16/8 1945.
Foto: Ingegärd Olofsson.

   
   

Nelssons hus på Nygatan. ölservering i porten. på 1930-1940-tal. Huset revs hösten 1970.
Bild ID: HH_3045 Foto: Peter                                                                       

   
   


Nygatan.
Bild ID: Nygan_004.
   
   

Ekstrands fastigheter på Nygatan.
Bild ID: HOCE_022w-66.

   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   

Nygatan. Året är 1931.
Foto: Carl Martinsson, i privat ägo Ingegärd Olofsson

   
   

Stensättning Nygatan. Fotograf Carl Martinsson privat ägo Ingegärd Olofsson

Metropol - ett hus med anor både Biograf och Teater

Metropol byggdes 1925 och invigdes 2 september samma år. Antal platser då var 290. Premiärfilmen var Monsieur Beaucaire av Sidney Olcott.

Biografen startades av skohandlare August Nilsson. Hans son var maskinist, frun sålde biljetter och biljettrivare var han själv i stora salongen medan dottern tog emot balkongbiljetterna. Biljettluckan i entrén är original från den tiden!

Genom åren har maskinen skötts av bland annat skomakare Karl Fors rörmokare Albert Andersson elektriker Bror Andersson tapetserare Henry Olsson därefter Leo Brogard Karlsson och Ljungberg och en brandman Sverker Nordal.

Henry Olsson skötte projektorerna i 20 år från 1954-1974. Samtidigt hade han hand om Stora biografen eller som den senare hette Scala biografen. Det var tur att det inte var så långt emellan biograferna den ena ligger på Nygatan och den andra låg på Torggatan.

I foajén står en av de gamla projektorerna. De är en av de ursprungliga från början av seklet. Man använde då kolstavar som matades fram manuellt för att få ljus i maskinerna. De här maskinerna var i bruk ända fram till 1974.

Bo Widerbergs sista film Lust och fägring stor spelades in här 1995. Salongen skulle i Widerbergs film föreställa Malmöbiografen Kaninen 1943. Man hade letat i hela Sverige efter en lämplig gammal biograf och hittade denna i Hörby som passade perfekt till både ålder och utseende. När det var dags att hitta statister var det många Hörbybor som trodde att de skulle få chansen. Istället kom det en busslast från Malmö med statister den ena mer brunbränd än den andra. Vilket inte kunde accepteras eftersom dessa skulle vara bleka i sin roll. Så åter tillbaka till Malmö utan någon provfilmning. Istället blev det senare på hösten när solbrännan gått av och huden åter blivit blek. Men Hörby statister blev det aldrig frågan om.

På senare år har biografen gått igenom en stor renovering och uppfräschning men ändå fått behålla sitt gammaldags utseende. Scenen har byggts ut vilket har bidragit till ett par bänkrader har fått tas bort. Istället öppnade man balkongen igen. Nymålat i salongen men fortfarande har de gamla klädeskrokarna fått stanna kvar på väggarna och används fortfarande vid besök. 

Bodil Pedersen
Källa: ”Blå boken” av Henry Olsson
Hörby Kultur

Där har vi alltså det skandal omsusande så kallade mingelhuset, som ju hade Frisör Helmertssons salong med ingång på hörnet i inte avlägset minne.
Efter bion, längre nere för Nygatan är där en bakgård avgränsad av Pamps Blomsteraffär. Där inne var ju Hörbys toffelmakare per excellance. Alla pågarna gick med hans svarta tofflor och flickorna med vita. Dem slets ju ut rätt fort för man hade inte kommit på att sätta gummisula.

Metropol var ju en kulturanstalt i byn sedan långt tillbaka, där man kunde se filmer som Borta med Vinden och Rebel without a Cause med James Dean vars frisyr satte prägel på Hörby ynglingar. Man kunde sitta uppe på balkongen och röka så mycket man ville, vilket vi gjorde. Den mest omtyckta biografen var dock Scala just om hörnet på Torggatan. När dom spelade Rock around the Clock med Bill Haley gick ungdomarna amok och välte alla bänkraderna utav ren förtjusning
© Leif Blumenau.

 

Så här skriver Hörby kommun på sin hemsida om Metropol
Metropol är en biograf med gamla anor. Sedan år 1925 har Hörbybor och besökare klivit in i filmens värld här.

Biografen Metropol byggdes 1925 och invigdes den 2 september samma år. Då rymde biografen 290 platser, och premiärfilmen som visades var ”Monsieur Beaucaire” av Sidney Olcott.

Biografen startades av skohandlaren August Nilsson. Hans son var maskinist, frun sålde biljetter och hans dotter tog emot balkongbiljetterna. Genom åren har maskinen skötts av en skomakare, en rörmokare, en elektriker och en tapetserare.

Originaldetaljer
Biljettluckan vid entrén är original från 1920-talet. I foajén kan du se en av de gamla projektorerna från början av förra seklet. Då användes kolstavar som matades fram manuellt för att få ljus i maskinerna. Den här typen av maskiner användes faktiskt ända fram till 1974.

1995 spelades Bo Widerbergs film ”Lust och fägring stor” in på biografen Metropol. Salongen skulle i Widerbergs film föreställa 1940-talsbiografen Kaninen i Malmö.

   
   

Borttagning av den gamla bron 1950 på Nygatan. Den lär ha kommit med järnvägen och rullats därifrån på räls ner från stationen hela Nygatan till den aktuella platsen. Invigningen var år 1901 och 1950 skrotades bron för att göra plats till den betong bro som finns idag på Nygatan. Foto: Carl Martinsson och i privata ägo Ingegärd Olofsson.

   
   

Stensättning Nygatan. Fotograf Carl Martinsson privat ägo Ingegärd Olofsson

   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   

Stensättning Nygatan. Fotograf Carl Martinsson privat ägo Ingegärd Olofsson

   
   

1 maj tåg från stationen ner till Nya Torg.
Järnvägsstationen syns i bakgrunden.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

1 maj tåg från stationen ner till Nya Torg.
Järnvägsstationen syns i bakgrunden.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

   
   

1 maj tåg från stationen ner till Nya Torg.
Järnvägsstationen syns i bakgrunden.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

1 maj tåg från stationen ner till Nya Torg.
Järnvägsstationen syns i bakgrunden.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

   
   

Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.
Bild ID: Nygatan1949_01

   
   


Butik 1947. I samma hus som Ebbas condis. Det var bara en liten butik, men vad de sålde vet jag inte för jag var aldrig inne där. Skulle tro det var frukt eller grönsaker ser så ut på lådorna på disken.
Per-Gunnar Mörck.
Bild ID: GATO_510. Bildkälla databasen Kringla. Foto: Otto Ohm.
   
   

Nygatan nr 14 Efter detta hus på Nygatan 12 påstås att där bodde en Änglamakerska så sent som år 1917.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

   
   

Någonstans under 1950-1960-tal.
Bild ID: HOCE_042w-123b.

   
   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   

Nygatan nr 6 huset växer för varje dag och stänger igen fönstren på gaveln av grannhuset.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

Milstenen vid Stora Hotellet år 1947 precis där den fortfarande finns.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

   
   

Hörnet Nygatan - Kvarngatan.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

Hörnet Nygatan-Kvarngatan här låg Lundströms speceriaffär med adress Nygatan 16. Carmen och Bertil Persson bodde i detta hus. Bertil mer känd som BP slaktare och amatörarkeolog.
Foto: Carl Martinsson. Ingegärd Olofssons samling.

   
   
   
   

Nygatan med Kjälls foto- och tavelaffär. Han var ju även konstnär och målade tavlor. t.v. Nästa hus är Palms Hattar och Mössor samt Palms Conditori och Café. Efter korsningen med Ernst Ahlgrensgatan syns Fotocentrum. De två första husen revs hösten 1970.
Foto: Postum Lennart Persson, och är från perioden 1966-1970.

Nygatan. Året är 1931.
Foto: Carl Martinsson, i privat ägo Ingegärd Olofsson

   
   


Nygatan.
Bild ID: Gato_676
   
   

Nygatan med Thure B. Wibergs f.d. Järnvägshotellet. Huvudbyggnaden är från 1884. Tillbygget från 1949. Hotellet drevs till 1940. Åren 1941-1945 användes byggnaden för utbildning av militärpolis. Den 18 september 1946 öppnades här konfektionsfabrik vilken lades ner december 1971. Efter omfattande renovering flyttade den 5 november biblioteket 1978 in.
I den nyare byggnaden angränsande, söder om på Nygatan, Ture B. Wibergs kappfabrik var en gång en körsnär med pälsaffär, kanske ansluten till TBW. Tänka sig att såna lyxvaror, hade klienter i Hörby, vars medborgare för det mesta var enkla hantverkare, småborgare och bönder och dem verkligt rika med minkpälsförsedda fruar, tror jag, kunde räknas på ena handens fingrar. Text: © Leif Blumenau.

Se fler bilder på Järnvägshotellet på länken Hotell

Nygatan ner mot Gamla Torg.

 
   
   

Pamps Blomsterhandel vid Nygatan. 

Nygatan tagen från det 1884 byggda gästgiveriet (nuvarande apotek) och visar Nygatan söderut.

   
   

A. W. Sjöbergs manufakturaffär på Nygatan.
Bild ID: TE_124

   
   

”Höga Hus”. På 1841 års kartskiss över Hörby ser man norr om Gästgivaregården två hus varav det största var en magasinsbyggnad detta hus kom att kallas Höga Hus för att det hade två våningar. År 1850 startade L. L. Ekman en stor verkstad, där tillverkade man brännvinstråg och större kittlar. Verkstaden sysselsatte ibland upp till 40 st. arbetare.

Vänster sidan: 1. Slöjd och bosättningsaffär (senare Resia). 2. Kockums bokhandel. 3. Palms Hatt och Möss affär Höger sida: 1. Evald Åbergs järnhandel. (senare Hjorts). 2. Hörby slöjdmagasin på hörnet Liljas Speceriaffär 3. Pamps blomsterhandel.

 

   
   

Västergatan – Nygatan 1939. 1. Sionska fastigheten. Sionlokalen.  Ritz damekipering. (Cederquist). Åkerholms barnekipering. Guldsmed Håkan Petersson. Yvonnes parfymeri (B. Petersson). Resia. 2. Emma Perssons bokhandel. Här bodde redaktör? I porten innan Palms fanns ett ölkafé, som var öppet på torsdagarna. 3. Palms Möss och Hattaffär. Palms konditori.

Nygatan ner mot gamla Torg.

   
   

Nygatan: Repslagare Christianssons fru med dotter.

Nygatan: Repslagare Christianssons fru med dotter.

   
   

Nygatan, efter branden i huset ”Rosenhill” på södra Nygatan natten mellan 28-29 maj 1938.

   
   
   
   

Nygatan – Gamla Torg. Järnhandlare Olssons hörna, nuvarande Kreditbanken.

Nygatan. Utsikt från Järnvägshotellet.

   
   

Nygatan, Frosta Härads sparbank

Nygatan, Frosta Härads sparbank

   
   


Nygatan, Bankhuset.

 

   
   

Stina berättar:
Sparbanken i Hörby, en monstruöst ful byggnad där jag och mormor ofta satt utanför och samlade på regnummer. Leken var rätt rolig när man var 10, mormor däremot slutade aldrig att leka den, och en jul när jag tog med henne de 50 milen upp till Örebro undrade jag om jag skulle storkna vid det 300:de "jle 833,,jule 833" eller det 350:de.

Har också ett jättespecifikt minne av att det här gicks in och betalades min konfirmationsresa till Torquay,,en JÄVULSK massa pengar för mig (och för föräldrarna) på den tiden,men jösses vad tacksam jag är för att jag fick åka!
© Stina Nyman

Stina berättar:
När man körde genom Hörby märkte man snabbt att det är liksom lite döende. Pressbyrån som aldrig stod tom eller stilla är död och glömd.

Hit ner galloperade man vid första chans när man gick i 7-8-9 för att köpa en glass eller godis och hänga lite helt apropå (läs sjukt uträknat) på torget, lagom långt bort från A-lagarna, lagom nära för att de snygga killarna skulle kanske se en i de 2 sekunder de gick förbi. De såg nog aldrig mig, jag gömde mig bakom häckarna som inte längre finns där, och om de såg mig var det mest för att deras ögon skummade efter min supersnygga väninna Rebecca.
© Stina Nyman.

   
   


Nygatan.
Bild ID: GATO_308
   
   

I Rosenhills fastighet öppnade doktor Isak Nilsson sin praktik när han kom till Hörby på 1920-talet. Till höger på bilden ser man skylten med fru Lundgrens fjäderaffär. För övrigt var det hyreslägenheter i huset.
Läs mer i Henry Olssons bok Berättelsen om Hörbys förvandling under de senaste 150 åren (finns på biblioteket).

   
   


Nygatan efter branden i huset Rosenhill, natten mellan den 28 och 29 maj 1938.
Bild ID: GP_018_nygatan Bildkälla: Göran Persson.
   
   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   

Polismästare Oskar Sjöberg.

Polismästare Oskar Sjöberg i vita byxor, mitt i bilden. Född 1876 i Gudhem (Skaraborgs län i Västergötland).
Inträdde i polistjänst 15/11 1899 som extra poliskonstapel i Malmö. Befordrad till 1:e konstapel, vid Malmöhus läns centralpolis 1/1 1902. Polis kommissarie i Hörby 16/6 1904.
Avlagt underoffisersexamen vis Artilleriet 1899 och volontärexamen vid Malmöpolisen 1900. Riksförsäkringsanstaltens ombud. Kompanichef i Landsstorp.
Han flyttade till Skåne 1878 med sina föräldrar. År 1904 flyttade han till Hörby. Han har bott på Nygatan 11, Nygatan 12, Lilla Wästergatan 14 och till sist på Bollhusgatan 25 där han dog 1961. Han var först Polisuppsyningsman och efter 1906 Poliskommissarie i Hörby. Oskar gifte sig 1926 med Anna Gregow (1887-1955), hon var lärarinna i Hörby. De fick en son: Ove Sjöberg född 1927 i Hörby.
Text:  © Irene Sjöberg, Helsingborg.

   
   

Nygatan – Resia. Denna fastighet revs 1933 för att ge plats åt Sionsfastigheten, som invigdes 1935.

Nygatan tagen från det 1884 byggda gästgiveriet (nuvarande apotek) och visar Nygatan söderut. 

   
   

Otto W. Liljas speceriaffär i hörnet Nygatan - Nya Torg. Fastigheten där Liljas affär är inrymd ägdes av P. ”Göken” Håkansson, det är Håkansson som sitter med hunden i knäet till höger om honom står fotograf J. M. Lindstedt. Damen som syns i fönstret är mor Håkansson.

 
   
   
   
   


Hörnet Nygatan - Västergatan. S-34 på hörnet, numera (2023)  Sion. S34 startade på hörnan 26/3 1982 och var kvar där till 1988.
Bild ID: Nygatan-0005
   
   
 

Bild ID: Nygatan-32-34-Sandhals-Modehus.
Källa: Min karta, Lantmäteriet.

Nygatan med Thure B. Wibergs f.d. Järnvägshotellet. Huvudbyggnaden är från 1884. Tillbygget från 1949. Hotellet drevs till 1940. Åren 1941-1945 användes byggnaden för utbildning av militärpolis. Den 18 september 1946 öppnades här konfektionsfabrik vilken lades ner december 1971. Efter omfattande renovering flyttade den 5 november biblioteket 1978 in.

I den nyare byggnaden angränsande, söder om på Nygatan, Ture B. Wibergs kappfabrik var en gång en körsnär med pälsaffär, kanske ansluten till TBW. Tänka sig att såna lyxvaror, hade klienter i Hörby, vars medborgare för det mesta var enkla hantverkare, småborgare och bönder och dem verkligt rika med minkpälsförsedda fruar, tror jag, kunde räknas på ena handens fingrar. Text: © Leif Blumenau.

   
   


Hörnet Nygatan - Västergatan. Västergatan – Nygatan 1939. 1. Sionska fastigheten. Sionlokalen.  Ritz damekipering. (Cederquist). Åkerholms barnekipering. Guldsmed Håkan Petersson. Yvonnes parfymeri (B. Petersson). Resia. 2. Emma Perssons bokhandel. Här bodde redaktör? I porten innan Palms fanns ett ölkafé, som var öppet på torsdagarna. 3. Palms Möss och Hattaffär. Palms konditori.
Bild ID: Nygatan-0007
   
   


Nyströms juveleraraffär.
Bild ID: GATO_517. Bildkälla databasen Kringla. 
   
   


Året är 1970 och det fnins en färg affär på Nygatan 34. Hörnet Nygatan - Västergatan,
Bild ID: Nygan_003. Foto: © TorstenBlomdahl.
   

Nygatan. Utsikt från Järnvägshotellet.

   
   

På många bilder ser du företags och reklamskyltar. En presentation av Hörbys företag från förr hittar du på länken
Presentation av lokala företag och verksamheter från förr.

   

Hörnet Nygatan – Prostgatan. Nils Martinsson på rymmen. Hasse Nilsson på tre hjulningen. Elektriker Knut Andersson i samspråk med sadelmakare Rosvall.

Varuhuset, vid Nya Torg, på hörnet av Nygatan och Torggatan.

   
   

Fordon 1954. Förmodligen Nygatan uppifrån järnvägsstationen.
Bild ID: HH_3201

   
   

1920 - 1930-talet. Emma Perssons bokhandel. Palms Hatt & Mössaffär efter bokhandeln På hörnet i Ernst Algrensgatan. Palms konditori. Huset närmast till höger Elida och Henrik Hjorts herrekipering
Bild ID: HOCE_033w-91.

   
   

Nygatan
Bild ID: HOCE_038w-115b.

   
   
 

Nygatan vintern 1985 Revs november 1988.
Bild ID: KH_029 
   
   

1930-tal.
Bild ID: HOCE_035w-91.

   
   


Nygatan, söder. Huset som försvann.
Bild ID: /Nygan_002. Foto: Torsten Blomdahl.
   
   

Nygatan.
Bild ID: ELJ_0037w

   

Till toppen av sidan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Uppdateringarna

Till menyn presentation av lokala företag/verksamheter från förr

Diverse länkar som inte passar in på, orter eller branscher