Kreaturshandlare

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

Grishandlare Nötdjur Häst Allmänt Axel Olsson

 

   Grishandlare

Grisahandlare
Bild ID: HH_3114w

 
   
   

Grisahandlare med problem, 1960-01-25
Bild ID: HH_3322

   

Till toppen av sidan

 

 

   Grishandlare Axel Olsson

Axel Olsson med katten Snoddas en av de 15 som finns på Björkliden i Ekeboda 1964.
Foto: Henry Holm, 10 mars 1963.
Bild ID: HH_3564.

Grishandel började ute på vägarna när Hörby marknaden stod i sitt flor

Det sista grisskriket på Nya torg i Hörby hördes någon gång på 1950-talet sen blev det definitivt slut på försäljningen. När smånassarna i sina burar försvann från marknaden saknades de av dem som upplevt den lokala griskommersens storhetstid. Medan andra ryckte på axlarna och menade att det inte lönar sig att streta mot utvecklingen.

Till Björkliden på Ekeboda kom Axel Olsson med sin syster Karolina och bror Ola år 1915. Och 1918 började han handla med grisar och blev en marknadsveteran som fick uppleva både grishandelns storhetstid nedgång och utplånande. På torsdagarna var det liv och rörelse på Nya torg som var fullproppat med grisburar och skjutsar till Storgatan vid Garnboden upp till kvarnen på Slagtoftavägen som innehades av möllaren Johansson. Det rörde sig upp emot 3 000 – 4 000 smågrisar som trängdes i trånga utrymme. Folk kom åkande med hästskjuts på den tiden sett långväga ifrån Långaröd Venestad och Harlösa. Trafik från Stavröd och Linderöd gick förbi Björkliden eftersom den gamla huvudvägen gick utanför huset. Här utvecklades ett riktigt marknadsliv på torsdagsmorgon Att stanna till där betydde inte bara affärer utan också en färdknäpp på vägen.

Hörbygrisarna var kända som prima och först klassiskt kött. Axel var inte bara känd i Skåne utan långt upp i Norrland dit han for flera gånger i månaden. Många av de uppköpta grisarna lastades och kördes till Bjärsjölagård för vidare transport med järnväg till slätten. Andra lastades på Hörby järnvägstation som skulle föras till mellan Sverige och Norrland där grisarna såldes på nytt. Axel tillägger att han varit med om att 13 järnvägsvagnar avgått från Hörby station. I varje vagn fanns det plats för mellan hundra och hundrafemtio grisar. Axel for ofta själv norrut med grisar och han köpte 1 000-tals smågrisar ute på vägarna och sålde. Det hände att han fick ringa till syskonen som fick hoppa in och beställa fler smågrisar till Axel kom hem. Dyrast var de under första världskriget då var priset uppe i hundra kronor och däröver. Den bästa tidens försäljning var under åren 1925-1935 då även flera leveranser gick till Danmark. Mot slutet kom man inte upp i dessa priser utan en normalgris kostade mellan 28-40 kr. Priset avgjordes av efterfrågan. På 1940-talet började handeln i Hörby tunnas ut för att till sist ta helt slut det var när smågriscentralen i Sösdala tillkomst.

Runt mitten av 1950-talet slutade Axel helt med grishandeln djur fanns det ändå på gården för han kunde inte tänka sig ett liv utan. Därför hade han en ko och en kviga och gården full av katter inte mindre än femton stycken. Det blev ett paradis för barn att gå dit men också kanske för att Karolina gärna bjöd på något gott.

Bodil Pedersen
Källa: Mellersta Skåne 1964

   

Till toppen av sidan

 

 

 

   Nötdjur

Annons i Mellersta Skåne 1964-03-19

 
   

Till toppen av sidan

 

   Hästhandel

Oxtorget, Hörby marknad.

Ko- och hästhandel på Parktorget i Hörby.

   

Till toppen av sidan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

 
   
   

Till toppen av sidan