Manufakuraffärer

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

A - Ö

A. Perssons Manufaktur & Trico affär

Hilda Olssons manufaktur

Plens

A. W. Sjöbergs Manufakturaffär

 Håbe manufaktur

Ritz Konfektion

Anders Larsson

Jönssons kläder

Ross manufaktur affär, Östraby

B. Lundbergs herr- och damkläder

Kapp-Centra

Samsioe & Anderberg

Beklädnadsmagasinet

Krantz & Persson

Sandahls Modehus & S 34:an

Karolina Nordqvist

Lindbergs Barnkläder

Sandbergs Hörna

E. Svenssons herr. ekip. Hjorts

Ludvigsborgs päls

Te-Be-We

Emil Flygares Manufakturaffär

Lundbergs beklädnadsaffär

Thilda Persson

Euruts Manufakturaffär

Lydia Håkanssons Eftr.

Varuhuset

Expo käder, Hörby

Malmströms klädaffär

Wahlentins Herrekipering

Gullbergs Herrekipering

Henny Paulssons  Modeaffär

Waldéns kläder

Handelsmagasinet, Östraby

Olovssons Goss & Flickkläder

Victor Eruths Ekiperingsaffär

Oscar Holmberg

 
     

 

Beklädnadsmagasinet    Köpman Wolf Blumenau

En härlig bild från Nya Torg i Hörby. Två grisar på rymmarstråt. Mellan torget och Nygatan står de och funderar över sin situation. Vilket håll är det bäst att sticka åt? Neråt torgstånden eller upp mot järnvägsstationen?

Ja, en härlig bild är det, med gris kultingarna som springer lösa, som sig bör, på Grisatorget på slutet av 1940-talet. Det är vid NV hörnet, i korsningen mellan Nygatan och Torggatan som leder upp till Hästatorget.
På hörnet bakom stånden, som nog sålde knäck, var på den tiden en klädesaffär, Varuhuset. Där började min fader, Wolf Blumenau – mest känd som Blom, sin karriär som affärsbiträde i Hörby. Sedan efter giftermål med Köpenhamska Dora Itkin, 1936, som alltså skulle bli min kära moder, fick han mod till sig att öppna eget alldeles invid, i byggnaden till vänster, som alltså blev till Beklädnadsmagasinet.
Affären var ett familjeföretag som drevs ända tills slutet av 1970-talet då min mor avvecklade och sålde fastigheten till Stefan Svensson som öppnade Elkedjan efter total ombyggnad. I början hyrde Beklädnadsmagasinet lokalen från Kristina som hade Kaffeservering på baksidan försedd med lummig trädgård innehållande bersåer, en rad utedass, förrådshus, ett stort kastanjeträd och kantad av alla slags bärbuskar. Särskilt vid Stormarknaden spikade hennes vän, bryggare Lorenz upp långa bord och bänkar och det var tjo och tjim till kaffegöken och vetebrödet. Det var i hennes kök jag först fick smaka svartsoppa och blodkorv, som ju annars var förbjuden föda, ja, fy för den lede.

   
   

Hade ingen aning om att Kristina och Lorentz var ett äkta par, så det är glada nyheter.

Annars kan jag påpeka att Beklädnadsmagasinet var till från ungefär 1936 till ungefär 1979 och således var en bestående del av Hörbys affärsliv över en hel massa år, men besviken som jag är, är där inte en enda bild på fastigheten på färde.

Förutan detta var min fars affär mycket mer än en herrekipering, såsom det beskrives här. I stort sett var Beklädnadsmagasinet en klädesaffär med allt för familjen, med märkesvaror från Kapp Ahl, Tigers, Oskar Jakobsson, Algots, Tuppens Väfv, Wranglers, Trelleborgs stövlar och gymnastikskor, Kortvarubolaget, osv.

Min fars affärsgeni låg i att erbjuda kunderna med hög kvalitet till låga priser. Och hur klarade han av det? Jo, eftersom jag fick följa med på hans affärsresor till Borås, som ju var textilcenter på den tiden, kan jag tala om hur det gick till. Först och främst kunde han tala med alla på deras vis och hade massor av kontakter. Han kunde besöka ett restlager, t. ex. hos Algots, ta en kvick titt på vad som fanns uppstaplade på borden-hyllorna, och efter ett kort överräkning i huvudet var han klar med att ge ett tillbud per hyllmeter eller för hela partiet till allas överraskning, men till stor belåtenhet för både säljare och köpare.

Därefter, glömde man honom inte, utan körde runt honom från grossist till grossist där hans köpekonst upprepades och sedan vankades det fin middag på hotellrestaurangen.

   
   

Uppvaktning av Köpman Wolf Blumenau vid fyllda 50 år.
Egentligen utbränd efter att ha arbetat stadigt utan semester alla hans år och skulle lida svår hjärtattack 5 år senare och avlida, enligt den tidens prognos, ytterligare 10 år senare. Mitt hjärta blöder ännu över hans alltför tidiga död. Min moder är vid hans sida. Bilden tagen i våningen Storgatan 11.

Wolf Blumenau med dotter Britt på Gamla Torg. Han var ägare till Beklädnadsmagasinet vid Nya Torg.

 

   
   

Beklädnadsmagasinet på Nya Torg. Året är 1949, närmare bestämt den 16/10.För dagen pågår en Motortävling.
Militär mc orientering kanske? Mc killarna har kartor på tanken
Fotograf Carl Martinsson.  Fotot på motortävlingen tillsänd oss av Ingegärd Olofsson.

   
   

Opel Kadett 1937. Du kan se fler gamla fordon här.

Storgatan i "nyare" tider, bilarna har blivit några fler och betydligt modernare. Kuriosa är att det är samma bil som reklambilden visar, som den som står parkerad till höger på bilden av Storgatan.

Min pappa måste ha köpt Opel Kadetten i slutet av 1930-talet. Med sin danska fru besökte  de hennes familj i Köpenhamn, säkerligen en gång i månaden. Faktum är att min storasyster föddes i Köpenhamn på en av dessa turer, 1937. På den tiden tog det mer än 1½-timmar att köra från Hörby till Malmö, och på vintern ännu längre, och den gamla Lundavägen, kantad av stora träd, när den blev hal, var direkt livsfarlig. 

Väl ankommen sattes bilen i Centralgaraget på Baltzargatan, och sedan tog man en taxi till tågfärjan som tog  1 3/4 timmar till frihamnen och därifrån droska till  Rådhusplatsen och vidare med spårvagn, linje 2. Ja hela färden tog säker 5 timmar från dörr till dörr. Under kriget när ingen bensin fanns att tillgå pallades bilen upp och den fick ta tåget, som tog ännu längre tid, och de höll inte upp förrän det blev för farligt med nazisterna i ockuperade Danmark, som speciellt bevakade båten på kajsidan och tullen.

När kriget var över och dem danska släktingarna hade återvänt togs bilen ut ur sitt förvar och turerna till Köpenhamn fortsatte. Opel Kadetten hölls i gott skick till början av 1950-talet då pappa köpte upp sig till en Vauxhall.

På bilden här till vänster kan man se just pappas bil parkerad, på vänster sida som sig bör, vid porten till uppgången till Hilbert Mårtenssons Damsalong. Vid den tiden hade familjen redan flyttat till Storgatan 11 från en tidigare adress på Kungsgatan, och det Sandalska huset ersatts av det nya huset med Skandinaviska Banken, som ses längre upp för gatan

   
   

Huset vid Kungsgatan där mina föräldrar hyrde på 1930-talet innan de flyttade till den nya byggnaden på Storgatan 11, då jag var i 2-3 års åldern, som jag kan förstå det. Och det stämmer ganska väl med fotot taget av pappa och mig i trädgården bakom huset.
Följde ofta med pappa dit vid lite senare ålder för att parkera Opel Kadetten, som hade garage där, även efter vi flyttat därifrån.

   
   

Varuhuset, vid Nya Torg, på hörnet av Nygatan och Torggatan.

Varuhuset, vid Nya Torg, på hörnet av Nygatan och Torggatan. En liten del av Kristinas fastighet syns till vänster, kanske renoverad och hyste redan då Beklädnadsmagasinet på framsidan och hennes servering på baksidan och ovanpå. Varuhuset ägdes från 1930 till 1950-talet av köpman Därtner, vars familj bodde i det gula tegelhuset på hörnet av E. Ahlgrensgatan och Bollhusgatan.

Hade ett visst samröre med deras son då vi tillsammans blev utsatta för religionsläraren som hade för avsikt att lära oss hebreiska och i detta ärendet kom hela vägen från Malmö, tyvärr utan mycket framgång i mitt fall som ännu var omogen för sånt.

Satte aldrig min fot i deras affär så vet inget att berätta om den, eftersom min lojalitet var obetingat med min far, Blom i Beklädnadsmagasinet. Där var ju dessutom vänliga affärsbiträden, Fröken Inga Lund, en verklig trotjänare som var med från början till slutet från 1936 till 1979, och Fru Björklund som senare med sin man från Fiskaffären öppnade egen diverseaffär på Skolgatan, mittemot Nya Skolan, också snälla Inger som hade passat mej från barnsben och cyklade mej runt byn på pakethållaren.

   
   
Annonser från förr  

   
   

Annons mellersta Skåne 1949-11-18.

Annons från Hörby utställningen 1952.

 

   

Till toppen av sidan

 

Karolina Nordqvist


Manufakturhandlare i Hörby. Fröken Karolina Nordqvist,
syster till apotekare Nordqvist. Hade först Grannlåtsbutik vid Gamla torg i apotekets norra del, flyttade sedan till kyrkovaktmästare Dalsjös fastighet på Storgatan.
Bild ID: Gato_465
 
   
   

Till toppen av sidan

 

E. Svenssons herrekipering Hjorts


Annons från häftet "opp och hoppa" från 1924.
Hörby revyn
.
   

Till toppen av sidan

 

Emil Flygares Manufakturaffär

Annons från Omnibusstabellen 1931.

Annons från Almanacka 1931.

Annons från Almanacka 1933.

Annons från Almanacka 1934.

Annons från Almanacka 1936.

   
   

Annons från 1924.

Annons från 1925.

   
   

Foto: © Peter Holm.

Sprid information från face Book gruppen
”Hörby i gamla tider o bilder”

Flygare startade herr och damekipering, granne med min Farfars Skoaffär på Råbygatan 5, Flygares låg i hörnet, min Far var lekkamrat med barnen och höll kontakten livet ut.

Flygare hade även en korvbar i slutet av femtiotalet. Låg på hörnan Ystadvägen o Råbygatan. Samma hus som Modepunkten. 

Tydligen var det ingen bra affär. Vi köpte för lite korv. Konkursen var redan 1959 och baren stod i Lantmannaskolans loge (martin anders) redan våren 1960. Men det var en glittrande Jukebox med fina blinkande knappar.

Till Flygares populära korvbar anlände knuttar o raggare tom från storstaden Malmö

   
   

F. d. Herrekipering och Manufakturaffär.

På hörnet av Råbygatan och Ystadsvägen, dåvarande Södergatan som ledde ner till Gamla Bron, fanns på 1950-talet i denna byggnad Flygares herrekipering, men sedan helt revolutionärt, ungefär 1958 –  Flygares mycket populära Korvbar.

Det var ett nytt affärskoncept för den tiden, bestående av en permanent inomhus korvkioskservering och utskänkning av läskdrycker via långsträckt bar med ungdomsunderhållning medelst flipperspel och jukebox. Man måste till Malmö för att se något liknande, t. ex. den dåvarande vid Davidshallgatan nära Triangeln, och Korvbaren blev ett stort dragplåster.

Med flipperspel var ju tricket att "flippa bollen" till högsta möjliga poäng utan att knyckandet på själva spellådan, som tilltogs av skickliga spelare, blev alltför våldsam och maskinen stängdes av till nästa omgång och pockade på ny insättning av 25-öring. Mycken tid tillbringades där efter skolan och det gick ju ut över hemläxan, men man hade inga sorger i världen.
Foto och text: © Leif Blumenau.

   
   


Annons från häftet "opp och hoppa" från 1924.
Hörby revyn.


Annons från 1947 i Satserups Gymnastik Föreningshäfte om deras 10 års jubileum.
   
   


Bild ID: Flygare_03_Brevkort.
   

Till toppen av sidan

 

Ritz Konfektion i Hörby

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

Västergatan – Nygatan 1939. 1. Sionska fastigheten. Sionlokalen.  Ritz damekipering. (Cederquist). Åkerholms barnekipering. Guldsmed Håkan Petersson. Yvonnes parfymeri (B. Petersson). Resia. 2. Emma Perssons bokhandel. Här bodde redaktör? I porten innan Palms fanns ett ölkafé, som var öppet på torsdagarna. 3. Palms Möss och Hattaffär. Palms konditori.

   
   

Västergatan – Nygatan 1939. 1. Sionska fastigheten. Sionlokalen.  Ritz damekipering. (Cederquist). Åkerholms barnekipering. Guldsmed Håkan Petersson. Yvonnes parfymeri (B. Petersson). Resia. 2. Emma Perssons bokhandel. Här bodde redaktör? I porten innan Palms fanns ett ölkafé, som var öppet på torsdagarna. 3. Palms Möss och Hattaffär. Palms konditori.
Bild ID: TE_081

   
   

Ritz på annan plats i byn. Jordbrukskassans hus och där Ritz ligger på bilden fans även en gång i tiden Opel bilförsäljning. Jordbrukskassan tog efterhand hela huset i besittning.

 

Jordbrukskassan vid Gamla Torg, och till höger i huset fans bilförsäljning av Opel.
Bild ID: 3025. Ur Henry Holms arkiv.

   

Till toppen av sidan

 

Roos Manufaktur- och garnhandelsaffären i Östraby

Manufaktur- och garnhandelsaffären i Östraby. Paret Roos och tiden är omkring 1915.
Bild ID: Ostraby_044

   
   

Till toppen av sidan

 

 

Waldéns kläder

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

Annons från Hörby utställningen 1952.

   
   

Till toppen av sidan

 

Krantz & Persson

Fastigheten till vänster om Jordbrukskassan stod klar år 1965-66. Dit flyttade Krantz och Perssons Herr och Dammodekonfektionsaffär. Senare blev det Föreningsbanken som hade lokalerna och idag är det Euronics WR TV o Telecom AB.
Bild ID: Gamla-Torg_004_1965. Källa:  Göran Andersson. 

   
   

Bild ID: Gamla-Torg_004_1965. Källa:  Göran Andersson.

   
   

Fastigheten till vänster om Jordbrukskassan stod klar år 1965-66. Dit flyttade Krantz och Perssons Herr och Dammodekonfektionsaffär. Senare blev det Föreningsbanken som hade lokalerna och idag är det Euronics WR TV o Telecom AB.
Bild ID: Gamla-Torg_004_1965. Källa:  Göran Andersson. 

   
   

Bild ID: Gamla-Torg_004_1965. Källa:  Göran Andersson.

   
   


Bild ID: Gamla-Torg_007.
   
   

Till toppen av sidan

 

 

Lindbergs Barnkläder

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

 
   

Till toppen av sidan

 

Lydia Håkanssons Eftr.


Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1953.

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1955.

   

Till toppen av sidan

 

 

 

Olovssons Goss & Flickkläder

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1955.

 

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1955.

   
   


Härvar det inte så mycket diskusion om gatuadresser eller postnummer, det kom ändå. Ibalnd till och med sammadag som brevet sändes! Det var tider då man kunde kalla det för post.
Bild ID: Olofssons_01_kuvert.
   
   


Bild ID: Olofssons_02_kuvert.
   

Till toppen av sidan

 

Te-Be-We

Thure Bernhard Wiberg, (enl SDB stavat Ture Bernhard Viberg) född 13 september 1894 i Malmö Sankt Pauli församling, död 17 november 1976 i Malmö Sankt Petri församling, var en svensk industriman.

Wiberg genomgick Malmö borgarskola och därefter handelsskola 1916–1917, var anställd i firma Larsson & Malmgren i Malmö, lagerchef och representant för C.A. Johnsson & Co. i Stockholm 1917–1920, var representant vid Severin Axelson & Son i Malmö 1920–1927 och blev chef för Fougstedts Klädes- & Konfektions AB 1928.

År 1933 startade Wiberg en egen konfektionsfabrik för tillverkning av damkappor på Storgatan, vilken 1939 flyttade till en nybyggd fastighet på Celsiusgatan 31. Han var verkställande direktör i Thure B. Wiberg AB 1941–1964 och även Te-Be-We AB och AB Teberit till 1964.
Åren 1946–1971 fanns även en fabrik i Hörby, vilken var inrymt i det tidigare järnvägshotellet, vilket uppförts 1884 och sedan 1978 används som bibliotek. År 1947 sysselsatte bolaget 250 arbetare.

Han var även styrelsesuppleant i Konfektionsindustriförbundet och ombud vid Svenska Arbetsgivareföreningens stämmor till 1964. Ännu under 1970- och 1980-talet drevs konfektionsindustri i fabriken på Celsiusgatan, då under namnet Cewilko AB. Wiberg är begravd på Östra kyrkogården i Malmö.

Nygatan med Thure B. Wibergs f.d. Järnvägshotellet. Huvudbyggnaden är från 1884. Tillbygget från 1949. Hotellet drevs till 1940. Åren 1941-1945 användes byggnaden för utbildning av militärpolis.
Den 18 september 1946 öppnades här konfektionsfabrik vilken lades ner december 1971. Efter omfattande renovering flyttade den 5 november biblioteket 1978 in.
I den nyare byggnaden angränsande, söder om på Nygatan, Ture B. Wibergs kappfabrik var en gång en körsnär med pälsaffär, kanske ansluten till TBW. Tänka sig att såna lyxvaror, hade klienter i Hörby, vars medborgare för det mesta var enkla hantverkare, småborgare och bönder och dem verkligt rika med minkpälsförsedda fruar, tror jag, kunde räknas på ena handens fingrar. Text: © Leif Blumenau.

   
   
 

Hittade i gömmerna. Te-Be-We var Thure B Wiberg konfektionsfabrik i Hörby mellan 1946-1971. Gjorde mest kappor och uniformer. Där var ca 150 anställda.Fanns i Järnvägshotellet som 1978 blev vårt fina bibliotek.
Källa: Krister Persson.
Bild ID: /Te-Be-We_001

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

   
   
 

Klädhängare från Te-Be We.
Bild ID: Te-Be-We_002.
 
   
   


Annons från Hörby utställningen 1952.
Bild ID: /Te-Be-We_005.
   
   
 

Det har tidigare skrivits om Järnvägshotellet och Te-Be-We. Bifogar en bild på några kvinnor som var sömmerskor på Te-Be-We
(tror jag). Bilderna är tagna i mitten av femtiotalet.
Min mor Anna-Lisa till höger på första bilden och tvåa från höger på andra. Någon som vet vem de andra är?
Bild ID: Te-Be-We_002. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Jenny Veronica Andersson.
   
 
 

Bild ID: Te-Be-We_003. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Jenny Veronica Andersson.
   
   
   

Till toppen av sidan

 

B. Lundbergs herr- och damkläder
   
   
Från hörnet gamla Torg. Nygatan och Lilla Vestergatan.
Skylten på taket på huset till vänster är Bengtsson & Andersson. I huset på höger sida fanns på nedre våningen en järnhandel. Ägaren till denna var handlaren N. Olsson, som avled 1901. I oktober samma år inflyttade i hans lokaler Bengtsson & Andersson.

På skylten vid huset rakt fram står det B. Lundbergs herr- och damkläder. Skrädderi. En bit upp i gatan en liten skylt dä det står Per Mörcks diverseaffär. Den lilla skylten längre upp i gatan tillhörde troligen en möss & hattaffär.

Den lilla gatan som går till vänster hette Lilla Vestergatan, idag Västergatan. Den som då hette vestergatan here idag Ringsjövägen. Bilden är ett vykort som skickats den 3 mars 1910.
Källa: En köpmansgård i Hörby, av Per-Gunnar Mörck.
   

Till toppen av sidan

 

Thilda Perssons Manufaktur, Trikå och Sytillbehör

Stensättning Nygatan. Fotograf Carl Martinsson privat ägo Ingegärd Olofsson

   
   

Delförstoring av bilden ovan.

 
   

Till toppen av sidan

 

Henny Paulssons  Modeaffär

Annons från 1923.

Annons från 1924.

   
   
   
   

Hej

Jag brukar gå igenom alla bilder som ni har fått ihop. här om kvällen var jag inne och kikade på affärer som fanns i hörby på den tiden. Min mor lärde till hattmodist så hon var hos Henny Paulsson som lärling.

Betyget som hon fick av Henny.

Kanske ni ni kan få tag på affären, eller vet någon som vet om affären låg i Råbygatan.

Hälsar Curtan i Malmö

 

Annons från 1925.

   

Till toppen av sidan

 

Hilda Olssons Manufaktur

Hilda Olsson

Annons från 1923

Firma i manufaktur, vitvaror och sybehör, etabl. 1922 av nuvarande innehavaren, Hilda Maria Olsson, f. i Hörby 30 april 1886.

Innehaft anställning i f:a Nya Garnboden i Hörby 1902-22.

   

Till toppen av sidan

 

Anders Larsson

Annons från 1924.

 
   

Till toppen av sidan

 

 

Ludvigsborgs päls

Ludvigsborgs päls, annons från 1945.

   

Till toppen av sidan

 

 

Lundbergs beklädnadsaffär

Nygatan från Gamla Torg upp till järnvägsstationen.

Vänster sida: 1. Lundbergs beklädnadsaffär. (nu Sions fastighet) 2. Bokhan A. Kockum - Axelina. 3. Palms Hatt och Mössaffär, en Urmakare. Höger sida: 1. Olssons Järnhandel

 
   

Till toppen av sidan

 

Euruts Manufakturaffär

1. Hörnfastigheten med nya Kopperativa. handelsföreningen.
2. Carl Martinssons fastighet med fotoateljé och Alma Erikssons Mat och Caférörelse. 3. Gustaf Nilsson. 4. Skomakare Österholm. I samma fastighet som Åbergs, järnhandel kallad Eskiltunna boden, hade Euruts Manufakturaffär omkring 1920 i Nygatan.


 

   

Till toppen av sidan

 

A W Sjöbergs manufakturaffär

Axel  W Sjöberg

Firma i manufaktur, sybehör och vitvaror, etabI. 1897 av Carolina Hallquist.

Nuvarande innehavaren, Axel Wigilius Sjöberg, f. i Östra Sallerups församlin a , Malmöhus län. 31 jan. 1877, övertog firman 1912. Led. i kommunalnämnden, hälsovårdsnämnden och taxeringsnämnden.

 

Annons från häftet "opp och hoppa" från 1924.
Hörby revyn.

 

 
 


Interiör från Emma Sjöbergs manufakturaffär 1897.
Bild ID: Gato_583.
 
 

Vi går tillbaka till Gamla Torget och tittar in på Storgatan.
Huset med gaveln mot gatan är A W Sjöbergs manufakturaffär. Bortom ser vi Ernst Hallkvists hus som rymde flera affärer.
Vid gaveln ser man Garvaregatan. Sandahls modehus ligger idag där Hallkvists hus låg.
Lägg märke till alla hästar som fanns på Storgatan på denna tid.
Text: © Kjell-Åke Åsfält.

   
   

Axel.. W. Sjöberg.
Bild ID: TE_124

   

Till toppen av sidan

 

A. Perssons manufaktur & Trico affär

Nygatan

 
   

Till toppen av sidan

 

Sandhals Modehus & S 34:an

Annons 1960-tal.

Annons Mellersta Skåne 1977-09-12

 

Annons 1982-07-15.

   
   

Helsidesannons 1964-09-29

   
   

Storgatan Rivning för kommunbyggnaden Slutet av 1963. F.d. Posthuset till vänster, inrymmer nu Sandahls Ekipering
Bild ID: HH_3010w. Bilden från journalisten Henry Holms bildarkiv.

   
   

Annons från mässhäftet 1982.

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

   
   

Utanför Sandahls någon gång under 1980-talet en Hörby marknadsdag. Foto © Thorsten Blomdahl,

   
   


Hörnet Nygatan - Västergatan. S-34 på hörnet, numera (2023)  Sion. S34 startade på hörnan 26/3 1982 och var kvar där till 1988.
Bild ID: Nygatan-0005
   
   


Sandhals på Nygtaan 32-34.
Hörnet Nygatan - Västergatan. S-34 på hörnet, numera (2023)  Sion. S34 startade på hörnan 26/3 1982 och var kvar där till 1988.
Bild ID: Nygatan-32-34-Sandhals-Modehus.
Källa: Min karta, Lantmäteriet.
 
   
   


Bertil Svensson och Bengt-Åke Falkenklev på Sandahls med sportväskor som flera klubbar i kommunen använde. Året var 1969.
Bild ID: Sandahls_001.Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Krister Persson. Foto © Gert Nilsson.
   
   


Bild ID: Sandahls_002. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Janne Rosvall Servin.
   
   


Bild ID: Sandahls_003. Källa: Hörby i gamla tider o bilder / Kjell Dybewrg-Ek
   
   

Till toppen av sidan

 

Samsioe & Anderberg

Carl Göran Emanuel Samsioe

Firma i manufaktur, garn, sybehör och damkappor, etabl. 1885 av Maria Samsioe och Anna Anderberg.

Nuvarande innehavaren, Carl Göran Emanuel Samsioe, f. i Hörby 23 juni 1859, övertog firman 1889.

Bedrivit speceriaffär i Åhus under firma Zander & Samsioe 1885-1889. Ledamot i skolrådet sedan 1904 och dess kassör sedan 1921; styrelsesuppleant. och huvudman i Frosta Härads Sparbank sedan 1901; styrelseledamot. i Skånes Köpmannaförbund 1904-1922.


 

 

   
   

Handlare Carl Göran Samsioe i Hörby.

Samsiös sommarhus. Senare bodde faktor Cederkvist och Hilding P. ”Alfa Laval” där.
Det är skräddaren och godsägaren Sandsjö som står framför sin sommarstuga i Norregatan. Vid denna tid var detta den yttersta gränsen i Hörby.
Det fanns ingen byggnation västerut från Norregatan, utan bara åkermark. Denna fastighet har senare ägts av faktor och typograf Gerhard Cederkvist, rörmokare Einar Andersson och köpman Hilding Persson. Numera ägs fastigheten av Perssons son Johan.

   
   
 
   
   

Två förspända "getaockar". Till vänster Maria, Mari-Louise, Carl-Gustav och Carl Axel Samsioe.
Bild ID: GATO_258

   

Till toppen av sidan

 

Kapp-Centra

Annons 1982-07-15.

 
   

Till toppen av sidan

 

Sandbergs Hörna

Annons 1982-07-15.

 
   

Till toppen av sidan

 

Jönssons kläder

Annons i mellersta Skåne 1964-10-17.

 
   

Till toppen av sidan

 

Gullbergs Herrekipering

Bild ID: HOCE_050w-143.

   
   

Foto: © Peter Holm.

 
   
   
 

Brev Hörby 9 maj 1937 Reklambrev Gullbergs Herrekiperingsaffär.
Bild ID: Gullbergs_03_kuvert.
   

Till toppen av sidan

 

Malmströms kläder


Malmströms kläder, året är 1978. Snabb Hansson hade livsmedels affär först på hörnet,sedan sålde han skor där i alla fall på 1960-talets slut. Inga Britt salongen var i en lokal längre in på gatan. Tror att Olfsson hade barn ekipering där bredvid . Deras verksamhet var tidigare i en källare vid mangelhuset
Bild ID: Malmstroms_001. Foto: © Torsten Blomdahl. Text: Anna Clara Zinn.
   
   


2023 är det Apoteket Hjärtat på Storgatan 9, som har lokalerna.
Build ID: Apotek_Hjartat_01. Foto: © Fred Lundberg. 
 
   

Till toppen av sidan

 

 

 

Handelsmagasinet Östraby

Östraby 1903 Huset till vänster är gästis. I huset längst till höger bodde då garnhandlare Per Andersson. Från 1942 ägs huset av Gösta Tingsborn som driver garn- och vävnadshandel.
Huset bakom hästekipaget, mitt i bilden, är ”Handelsmagasinet”
Bilden insänd av Gunnar Lindgren.

   
   

Östraby handelsmagasin 1919. Se mer om Per Perssons handelsmagasin här.

   
   

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1925.

 
   
   

Handelsmagasin omkring 1920. Malte Nilsson är han som står till vänster.
Bild ID: Ostraby_045

   
   

Östraby handelsmagasin.

   
   

Östraby Handelsmagasinet Ivar och Ylva Persson.
Bild ID: HH_3931. Foto: Henry Holm.

Östraby Handelsmagasinet Ivar och Ylva Persson.
Bild ID: HH_3932. Foto: Henry Holm.

   

Till toppen av sidan

 

Håbe Manufaktur


Här saknas fotografier.
har du några att bidra med?


Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka från 1953.
   

Till toppen av sidan

 

Varuhuset


Den stora Fastigheten på hörnan är Beklädnadsmagasinet och det mindre till vänster är Varuhuset.
 
   
   
 

Nya Torg, västra sidan. Huset till vänster är varuhuset.
Bild ID: Gato_640
   

Till toppen av sidan

 

Expo käder, Hörby


Bilder och information saknas.
 
   

Till toppen av sidan

 

  Plens
 

Plens i Hörby.
Bild ID: Plens_01_Barkasse.
Källa: Hörby i gamla tider o biler / Lena Tufvesson Hjeltäng.


Bild ID:/Nya-Torg_Karta_04
   
   
Faktauppgifter hämtade från Internet:
Plens AB i Hörby är en klädbutik eller företag inom kläder som säljer klänningar och aftonklänningar i Hörby.
Om du letar efter kläder och klänningar i Hörby som passar att ha på sig till fester som nyårsafton eller bröllop så kan Plens AB i Hörby hjälpa dig hitta en passande aftonklänning eller festklänning.
Plens AB är en av flera klädbutiker i Hörby som säljer snygga och billiga klänningar till fest, t.ex. aftonklänningar.
Källa: aftonklaning.nu

Nya Torg 3
242 31 Hörby
 
   

Till toppen av sidan

Wahlentins Herrekipering (Gamla Torg)


Annons från häftet "opp och hoppa" från 1924.
Hörby revyn.
 
   

Till toppen av sidan

 

 Victor Eruths Ekiperingsaffär
 
   

Till toppen av sidan

 

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

 

     

 

 
   
   

Till toppen av sidan