Hörby kommuns kulturpris

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Uppdateringarna

Till menyn presentation av lokala företag/verksamheter från förr

Diverse länkar som inte passar in på, orter eller branscher

 

Alla kulturpristagare från 1981 och framåt

 

Hörbys kulturpris 2014
gick till
Fred Lundberg
för sin hemsida gammalstorp.se

 

Hemsidan med gamla bilder från Hörby var tänkt som en hobby, men i takt med att bildarkivet växte, ökade också intresset.

Nu belönas Fred Lundberg med Hörby kommuns kulturpris.
Här kan du se alla gamla bilder, som dagligen blir fler och fler

 

Det började med några fotografier från Gammalstorp i december 2012. När fotografen Fred Lundberg lade kameran på hyllan och gick i pension, behövde han ett projekt för att kunna fortsätta arbeta med foto.

– Jag ville hålla kvar lite av det jag sysslat med och det var egentligen bara tänkt som något att göra på kafferasten, berättar Fred Lundberg när han och hustrun Agneta tar emot hemma i huset i Gammalstorp.

Han startade sajten gammalstorp.se med bilder från Gammalstorp i början av 1900-talet.
Så småningom kom han över bilder från hela Hörby kommun som skannats in av arbetssökande på uppdrag av arbetsförmedlingen mellan åren 1976-1982. Det var ett slags projekt för arbetslösa och tanken var nog att bilderna skulle bevaras för framtiden, men i stället hamnade de i en källare, säger Fred Lundberg och fortsätter:

– Jag hade hört rykten om att de fanns och fick låna dem på skiva. Det blev över 3000 bilder, mestadels från 1920- och 1930-talet, som hamnade på Fred Lundbergs sajt. Sedan har det rullat på. Fred Lundberg har nu över (nov. 2020, över 28.000 bilder från över 100 olika orter i Hörby kommun).
(Januari 2025 är det strax över 36 000 bilder).
Numera får han en hel del tips från allmänheten och det händer att han blir kontaktad av personer som hittat fotografier på gamla släktingar på hemsidan. Fred Lundberg berättar att sidan nu har cirka 4000 besökare per månad.
Anm:
Antal besök på årsbasis  ligger på ca. 290.000.

– Att han blir årets kulturpristagare kom som en stor överraskning. – Jag fick veta det för några dagar sedan och har inte riktigt smält det än, det är jättekul.

Arbetet med hemsidan och att bevara fotografier från svunna tider fortsätter givetvis.
– Jag tycker det är viktigt att visa vad som har hänt i samhället, det var inte så länge sedan folk bodde i hus som knappt hängde ihop, berättar Fred Lundberg. Men han saknar namn till många av de ansikten som finns i hans bildarkiv, något han efterlyser. – Det är synd att många bilder är oidentifierade, så om någon känner igen en släkting på bilderna får de gärna höra av sig till mig, säger Fred Lundberg. Kontakta oss här.

 

   
   

Ett av de senaste projekten är att visa gamla annonser från år 1900 fram till slutet av 1940-talet av företag i kommunen.

Här jobbar Fred med sin sajt hemma i Gammalstorp.

Källa: Skånska Dagbladet. Text och foto © Louise Sillén Herzegh.

 

Motivering Hörby kulturpris 2014  
Anm: April 2019  fanns det strax över 20.000 gamla bilder på sidan.
   
   
Prispengar, Hörby kulturpris 2104  
   

Först lite blommor...

och sedan checken.

Priser delades ut den 9 dec. 2014 på Kulturnämndens julmiddag  på restaurang Hörnan i Hörby. Foto: © Sven Östergaard.

 

Originalartikeln i Skånska dagbladet 8 dec. 2014. © Text och foto: Louise Sillén Herzegh.
Originalplats på nätet: https://www.skd.se/2014/12/08/han-gor-lokala-minnen-digitala-for-framtiden/
   

Originalbild. Foto: Louise Sillén Herzegh.

 
   

Till toppen av sidan

 

Originalartikeln i Mellanskåne 28 jan. 2015. © Text och foto: Anders G Bergqvist

Fred Lundberg har skapat en unik kulturskatt på Internet. Foto: Anders G Bergqvist.

   

 

Till toppen av sidan

Pristagare av Hörby kommuns kulturpris

Förvirring om vilken som fått kulturpriset och när? Ja tyvärr finns det olika uppgifter. Ser du felaktigheter som du VET och kan verifiera rättar vi till det som går.
   
2024
Kommer
 
   
   
2023
Sigvard & the bonewhispers, Musik


Foto: © Nazim Benli.
Sigvard & The Bonewhispers är ett band i regionen Lund-Hörby baserat på verk av låtskrivaren Jonas Sigvard Hellerup som bor och arbetar i Hörby kommun.
Musiken vi spelar är i genren americana med mycket folkmusik i mixen. De har medverkat vid Hörby Kulturkalas tre gånger samt spelat på flera platser i regionen. Under 2023 släppte de albumet The Ballad of St Catherine of Clare och har spelat mycket i regionen.
   
   
2022
Liv Kaastrup Vesterskov


Foto: från Livs Facebokksida
Liv Kaastrup Vesterskov är skådespelare, författare och regissör, verksam inom teater, film och konst. Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har också studerat musik vid danska Aalborg Talentakademi.
2021 blev hon del av Talent To Watch, ett program för nya röster inom svensk långfilm. Som lärare har Liv undervisat på Teaterhögskolan i Malmö och hållit föreläsningar i Sverige och utomlands.
Hon har blivit hyllad som en av de mest spännande rösterna på den nordiska scenen och jobbar ofta med genreöverskridande projekt och konstnärliga undersökningar med text, video, ljud och objekt. Som regissör har hon jobbat med uppsättningar som Ett annat arkiv på Teater Insite, det musikaliska scenkonstverket Mylla med Teater X (även koncept och idé), If I Were a Boy på Teatr Weimar samt performancekonserten Arvtryk på Inkonst i Malmö och Teater Momentum i Odense.

Säsongen 2022/23 medverkar hon som skådespelare, i rollen som Modern, i vår uppsättning av operan Silent Zone.
Källa: Malmö Opera.
   
   
2021
Frosta Härads Hembygdsförening

 
   
2020
Anitha Servin

Anitha är ordförande i styrelsen för Kulturhuset Östra Sallerup. Hon leder Kulturhusets arbete med konstutställningar, hantverksbod, musikverksamhet, föredrag/föreläsningar och studiecirkel om Kulturhusets historia.

Anitha värnar om det gamla och brinner för Kulturhusets framtid. Hon är också en drivande kraft bakom de populära MC- och motorcafé-tillfällena under sommaren.

Hon är en engagerad sångerska och har tidigare varit mycket engagerad i Hörby Lucia.

Anitha Servin är tillika författare av böckerna Att bära brudkrona förr och nu och Blomboken från Hörby.

   
2019
Arnold Wernersson



De flesta av oss förknippar säkert Arnold med hans unika kannibalmuseum i Önneköp.  Nu får han kulturpriset för att satt önneköp och bygden på kartan.
Länk till kannibalmuseet.
   
2018
Elisabet Strid



Foto: Emelie Kroon
Operasångerska Elisabet Strid, dotter av bygden och med hjärtat kvar i Hörby, har intagit världens operascener med sin oemotståndligt vackra sopran. Med sina Wagnertolkningar är Elisabet en av Sveriges mest berömda sopraner och har mottagit flera priser och utmärkelser, däribland det prestigefyllda Jenny Lindstipendiet och Svenska Wagnersällskapets Bayreuthstipendium. Utbildad vid Operahögskolan i Stockholm har Elisabeth tolkat några av operahistoriens mest tongivande roller. Och självklart återvänder Elisabet till Hörby och uppträder med jämna mellanrum för sin hemmapublik.
   
2017
Eva Grip

Foto: © Marie Jönsson

Med en smittande berättarglädje som inte lämnar någon oberörd, och med sitt starka engagemang för Hörbys 1600-talshistoria, har Eva Grip utvecklat bygden och Prästgårdsparken i Östra Sallerup till att bli ett av Skånes mest intressanta kulturminnen och besöksmål. Eva Grip har, under sina uppskattade guidningar, förtrollat barn och vuxna med sina berättelser om den mytomspunna prästen Jöns Henriksson och hans gåtfulla park. Eva Grip uträttar en kulturgärning för bygden som låter tala om sig långt utanför Hörbys gränser.”
http://hotspotkollerod.se
   
2016
Lina Wolff

Foto: © Håkan Sandbring.
Licens:
CC-BY-3.0

Lina Wolffs författarskap har utvecklats i såväl Spanien som i Skåne. Och det är just i Hörby tätort som hon författat flera av de verk som blivit allt mer uppmärksammade.
Hennes författarskap har vuxit för varje bok; novellsamling/roman och det är ingen tvekan om att hon tillhör de nya väletablerade författarna i Sverige med en sannolikt lysande karriär framför sig.

Wikipedia:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lina_Wolff

   
2015
Ingrid Åkesson
Ingrid Åkesson har utsetts till kulturstipendiat år 2015 med följande motivering.
För mångårigt engagemang i King Street Gospel-kören som underhåller och glädjer kommuninvånarna vid flera tillfällen varje år! Kören engageras också runt om i Skåne och sprider en positiv bild av Hörby var de än sjunger
.
   
2014
Fred Lundberg


Fred Lundberg fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sin historiska hemsidor med gamla fotografier, som innehåller (då 2014) mer än 6.5000 gamla bilder från Hörby kommun – och fler kommer.

I mars 2021 finns det över 28.000 gamla bilder att betrakta på de många olika avdelningarna.
På länken här under kommer du direkt till alla gamla bilder.

Hemsidorna:
www.gammalstorp.se
www.torpruiner.se
www.victoriabenedictsson.se

   
2013
Roy Wilson Quintet


Foto: © Gert Nilsson

Från vä: Roy Frank, Bengt Carlsson, Bengt Ekstrand Tommy Svensson, Anita Larsson, Lars Wilson.

www.roywilson.se

   
2012
Bertil Stridh


Sedan 1995 har Bertil Stridh låtit ett fönster till den lokala historien vara öppet i sitt bygdemuseum. Här har Bertil samlat gamla ting från 1700-talet och framåt, där de flesta föremålen är från trakten.

Grunden lades av de saker som härstammade från Bertils morfars far Ola Olsson, som också gett namn åt museet.

Ola Ols museum i Kilhult

   
2011
Jörgen Fyhr
Jörgen Fyhr, som länge varit engagerad i amatörteatersällskapet Scenare, Jörgen Fyhr har skrivit pjäser, regisserat och även varit skådespelare inom teatersällskapet.
Sammantaget är Jörgen Fyhr en värdig stipendiat som ständigt utvecklats i olika genrer
och som kämpat på trots många praktiska svårigheter av olika slag. Fick priset även 2005.
   
2010
Tomas Ekström

 
Tomas Ekström har under hela det gångna decenniet blivit publicerad och haft allt större framgångar. Tomas Ekström har medverkat under flera år i Hörbys kulturliv både med utställningar, uppläsningar och hjälpt unga i Hörby att börja på förverkligandet av sina egna författardrömmar.

http://www.tomasekstrom.se

   
2009
Bodil Pedersen

1951 -  2022

Bodil har under många år intervjuat äldre, undersökt, inventerat och lyft fram bortglömda spår i vår kulturmiljö. detta har skapat ett sammanhang kring torpruiner, dansbanor, järnvägshistoria med mera.
Hennes engagemang att föra sin funna kunskap är värd att uppmärksammas. Många – från barn till vuxna – har genom hennes guidade vandringar i Fulltofta och andra platser i kommunen fått ett levande bild av äldre generationers mödor och levnadsvillkor. Hon vill att den lilla människans historia skall bli hörd.

Bodils sätt att informera utgör ett viktigt komplement till det nedskrivna och hon ser till att muntliga berättelser stannar kvar.

Trots ibland svårforcerade praktiska detaljer har Bodil osjälviskt fullföljt sina researcharbeten och även sina guidade turer. T.ex. genomförde hon hösten 2007 planerade cykelutflykter till med mellanstadieelever, via banvallen från Hörby till Fogdarps pumphus. Detta trots nyligen genomförd operation i både knän.

Bodil har idag tillsammans med Fred som blev kulturpristagare 2014 en gemensam hemsida om just Fulltofta torpruiner www.torpruiner.se och dess människor som bodde där. Hennes man Roland arbetar också tillsammans med Fred med hemsidan om gamla bilder i Hörby kommun. www.gammalstorp.se

   
2008
Hörby Blåsorkester

Till Hörby blåsorkesters egen hemsida.
www.horbyblasorkester.se



Till länken Hörby blåsorkester på vår egen sajt där vi presenterar föreningen och visar många bilder från deras olika arrangemang.
   
2007
Thorsten Blomdahl

† 1934 - 2019

Thorsten var också en hängiven historiker och har försett oss på www.gammalstorp.se med massor av bilder genom åren.

Du kan se en del av Thorstens bilder under länken "Fotografer i bygden". men det finns många, många fler på hemsidan på alla möjliga länkar.

Du kan även se ett urval av Torsten bilder på länken
Torsten Blomdahl

   
2006
King Street Gospel
Gospelkör.
   
2005
Jörgen Fyhr
Pjäsförfattare, regissör, kulturprofil.
Fick priset även 2011.
   
2004
Gunilla Bengtsson

 

 
   
2004
Henry Olsson

1924 - 2010

Hörby dokumentation.
www.gammalstorp.se håller på att ta fram och digitaliserar delar av Henry Olssons bok.

En del är klara men boken är mycket omfattande. Vi har alla tillstånd som behövs för att använda boken av Henrys fru, som idag har rättigheterna till boken.

"Berättelsen om Hörbys förvandling under de senaste 150 åren".

   
2003
Hörby BOIF veteraner
Minnesutställning på Hörby museum
2003 Bengt Ekstrand
Hörby teaterföring
 
   
2002
Inger Falkenberg

?

Artikel i SDS 5 nov. 2002

Kulturpris stoppas i brist på pengar
Kultur- och fritidsnämnden i Hörby beslutade vid senaste sammanträdet att inte dela ut sitt kulturstipendium på 5 000 kronor för 2002. Anledning - ebb i kassan. Stipendiet har fram till nu delats ut i oavbruten följd sedan 1981.
Av: Staffan Håkansson

Keramiker.
Inger Falkenberg f. 1932, autodidakt keramiker med egen verkstad i Hörby sedan 1974. Hon arbetar med bruksting i lergods och skulpturer i stengods och har haft ett antal utställningar genom gallerier och konstföreningar, bl. a. utställning på Friluftsmuseet i Riga, en vandringsutställning i Tyskland och på Liljevalchs sommarutställning i Stockholm. På hemmaplan har hon ställt ut tillsammans med Ulatoftagruppen under 18 år. Hennes alster finns representerade i många olika kommuner. Hon har erhållit Hörby kommuns kulturpris samt Lions kulturpris. Hon signerar sina föremål med "I Falkenberg", "Inger Falkenberg" samt Släktvapen.
http://www.signaturer.se/Sverige/IngerFalkenberg.htm
   

2001
Anita Larsson och Karin
Andersson

Foto: © André Andersson.

Kultur- och Fritidsnämndens motivering av kulturstipendiet år 2001.
Anita Larsson och Karin Andersson har gjort en stor kulturgärning genom att samla och bevara kläder från 1800-talet och framåt. De har vårdat ett kulturarv och har genom sina uppskattade visningar, spridit glädje och kunskap samt skapat intresse hos många människor både inom och utanför kommunens gränser.

   
2000
Håkan Larsson
Författare och kulturarbetare.
   
1999
Hörby Konstförening
Konst.
   
1998
Marike Taylor
Musiklärare, musikfrämjande arbete.

Marike Taylor, även som duo, kallas då "Me 2", består av storasyster Marike och lillasyster Malena. Spelar väldigt blandad musik men egna favoriter är country & schlagers. Spelar även pop, dansmusik och lite rocklåtar kan dom även skaka fram. Håller verkligen sig a`jour med dagens kända låtar. Lägger våra låtval byggt på gästerna och önskemålen som kommer under kvällens gång.
Delar av textkälla: Artispoolen.

   
1997
Kulturhuset Ö Sallerup

Kultur i hembygd.
   
1996
Körerna i Hörby pastorat
Körsång.
   
1995
Jöns Henrikssons Minne

Hembygdsförening Ö. Sallerup.
http://www.karlxistenar.se/
 
   
1994
Hörby bibliotek

Inget ont om personalen på biblioteket. De är kunniga, har ett trevlig bemötande och gör ett riktigt bra jobb, det är det ingen tvekan om.

Bibliotekspersonalen.

Men – är det rätt av kommunen ger sig själva ett kulturpris?  Kommunens bibliotek (eller annan aktör inom kommunen) är väl knappast varken person, grupp eller förening? Tanken borde kanske vara att uppmuntra ideella krafter, än egen betald personal?  Att ge personalen uppskattning är suveränt, men skall kanske inte ske genom detta pris.

Det finns många privatpersoner som gör väldigt mycket i det tysta, utan egen vinning, så brist på kandidater bör det inte vara.

Kommunens egen definition.
Syftet med stipendiet är att uppmärksamma insatser inom det kulturella området. Nomineringen ska gälla en person, grupp eller förening bosatt eller verksam i kommunen. Personen, gruppen eller föreningen bör ha gjort eller gör stora insatser inom kulturen i Hörby kommun.

   
1993
Klara Nilsson
Sångerska.
   
1992
Musikskolans föräldraförening.
Supporterförening.
   
1991
Ernst Åkesson

 

Lärare och författare.

Rektor Ernst Åkesson skrev flera intressanta böcker om Osbyholm och dess invånare. Böckerna är skrivna under perioden 1986 till 2001 och tre av dem är av naturliga skäl knutna till skolvärlden medan två av dem på ett ingående sätt beskriver människorna och husen i byn vid mitten på 1990-talet.


Klicka på omslaget för att komma till "Hörbybor berättar"

   
1990
Frosta Folkdanslag


Foto: © Kjell Josefsson

Folkdanslag.
   
1989
Sånggruppen Septima
Sånggrupp.
   
1987
Birgitta Svensson

Lärare och kulturprofil.

Birgitta Svensson har fått kulturpriset för de stora musikaler hon satt upp tillsammans med högstadieelever och lärare på Frostaskolan.

Se länken: Birgitta Svensson.

   
1986
Frosta Big band
Storbandsorkester
   
1985
Hörby ungdomsorkester

Mässingsorkester.
   

1984
Anna Tornbacka

Konstnär Länk: Anna Tornbacka

Ibland är det lite oklart ifall det är Kommunens kulturpris eller Lions (här finns två pristagare 1984)

1984
Sten Faste

Skulptör. Länk till StenFaste
   
1983
Hans Polster
* 4 dec. 1931. † 10 okt. 2019
Regisör.
   
1982
Bertil Persson

1922 - 1996

 

Hembygdskännare.

Bertil kallade sig blygsamt för "amatörarkeolog", men han var långt ifrån någon amatör på området. han var också en av dem som värnade mest om bygden.

För många av oss var han kanske mest känd för att han och hans fru Carmen drev  BePe:s kött & Charketuri på Gamla Torg, där Sport Kalle ligger idag (2020).

   
1981
Gunnar Persson (från Dala)
Författare, hembygdsforskare.
   

 

 

10 av Hörbys kulturpristagare arbetar idag  tillsammans
med gammalstorp.se på ett eller annat sätt.

1982
Bertil Persson

(postum)
Hembygdskännare.

Bertil kallade sig blygsamt för "amatör-arkeolog", men han var långt ifrån någon amatör på området.

Han var också en av dem som värnade mest om bygden och engagerade sig i många frågor.

Vi har fått tillstånd och tillgång till Bertils arbete genom arvingarna.

Vi har gett Bertil en egen sida där vi försöker presentera hans gärningar, som inte är helt enkelt då det finns massor av material.

1987
Birgitta Svensson

Musikalen om Victoria

Birgitta är en allkonstnär och har producerat massor av saker. Men på hemsidan här och på
Victoria Benedictssons hemsida
är hon regissör, manusförfattare och drivkraften bakom skolpjäsen om Victoria.

2004
Henry Olsson

(postum)

Länk till delar av boken

Vi har fått tillstånd av Elsie Olsson att använda material från boken "Berättelsen om Hörbys förvandling under de senaste 150 åren".

2007
Torsten Blomdahl

(postum)

Torsten är en känd Hörbyfotograf och du kan se en presentation av honom under "Fotografer i bygden"

Torsten har bidragit med många bilder på gammalstorp.se av alla de olika slag.

Ett ämne är den Musical som Birgitta Svensson satte upp 1988, där Torsten fotograferat alla skådespelarna.

 

2008
Hörby Blåsorkester

www.horbyblasorkester.se

2009
 Bodil Pedersen

Torpruiner i Fulltofta

Bodil Pedersen fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sina kartläggningar av torpruinerna ute vid Fulltofta, och av människorna som bodde i dem.

2012
 Bertil Stridh

Ola Ols museum

Sedan 1995 har Bertil Stridh låtit ett fönster till den lokala historien vara öppet i sitt bygdemuseum. Här har Bertil samlat gamla ting från 1700-talet och framåt, där de flesta föremålen är från trakten.
Grunden lades av de saker som härstammade från Bertils morfars far Ola Olsson, som också gett namn åt museet.

2014
Fred Lundberg

www.gammalstorp.se

I dag (2020) över 26 000
gamla bilder från Hörby kommun

och dess gränstrakter

Fred Lundberg fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sin hemsida som innehåller (då 2014) mer än 6.5000 gamla bilder från Hörby kommun – och fler kommer.

På länken här kommer du direkt till menysidan för alla gamla bilder.
Gamla bilder

2017
Eva Grip

http://hotspotkollerod.se

Med en smittande berättarglädje som inte lämnar någon oberörd, och med sitt starka engagemang för Hörbys 1600-talshistoria, har Eva Grip utvecklat bygden och Prästgårdsparken i Östra Sallerup till att bli ett av Skånes mest intressanta kulturminnen och besöksmål. Eva Grip har, under sina uppskattade guidningar, förtrollat barn och vuxna med sina berättelser om den mytomspunna prästen Jöns Henriksson och hans gåtfulla park. Eva Grip uträttar en kulturgärning för bygden som låter tala om sig långt utanför Hörbys gränser.”

Foto: © Marie Jönsson

2019
 Arnold Wernersson


Önneköps byaförening har ställt massor av bilder till vårt förfogande för att visa på gammalstorp.se. Du hittar bilderna här på
Gamla bilder Önneköp



 



Till toppen av sidan

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Uppdateringarna

Till menyn presentation av lokala företag/verksamheter från förr

Diverse länkar som inte passar in på, orter eller branscher